UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ підтвердила заборону в'їзду до України для низки іноземців

У СБУ запевняють, що рішення про заборону в'їзду іноземним громадянам та особам без громадянства на територію України є одним з інструментів забезпечення державою захисту свого суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу.

У Службі безпеки України заявляють, що спецслужба не складала список іноземців, яким тимчасово заборонено в'їзд до України, а щодо кожного з них рішення приймали індивідуально.

"Служба безпеки України повідомляє , що в листопаді-грудні ц.р. відповідно до п. 1 ст . 13 Закону України "Про правовий статус іноземців" в інтересах гарантування національної безпеки України ухвалила рішення про тимчасову заборону в'їзду до України низки іноземних громадян. Рішення щодо кожної особи приймалося окремо, а не за т.зв. "Списком", який поширюють ЗМІ", - йдеться у повідомленні прес-центру СБУ у середу, 25 грудня.

У прес-центрі додали, що рішення про заборону в'їзду іноземним громадянам та особам без громадянства на територію України є одним з інструментів забезпечення державою захисту свого суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України.

"Такі рішення прийнято відповідно до чинного законодавства України, зокрема, законів України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" та "Про основи національної безпеки України", - підкреслили в СБУ.

Разом з тим, в повідомленні не уточнюється, кому саме спецслужба прийняла рішення тимчасово заборонити в'їзд до України.

Раніше видання "Коммерсант-Україна" повідомило, що Міністерство закордонних справ України (МЗС) і Служба Безпеки України (СБУ) задовольнили запит народного депутата фракції Партії регіонів Олега Царьова про заборону в'їзду до України 36 людей, серед яких екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, 29 інших громадян Грузії, п'ять громадян США і один громадянин Сербії.

Як повідомив Царьов виданню, всі ці люди підозрюються у "консультаціях опозиції щодо дестабілізації ситуації в країні".

"Викликають цілком резонні побоювання часті візити зарубіжних політтехнологів і фахівців з протестної активності, чия діяльність перетворюється на загрозу національній безпеці", - написав парламентарій у запиті, до якого доклав список "осіб, які в рамках консультативної роботи опозиції" отримують можливість реалізувати "політичні інтереси інших країн".

Серед них опинилися науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при університеті Джонса Гопкінса Тарас Кузьо, член експертної ради парламентського комітету з питань європейської інтеграції Андреас Умланд, а також Фінк Брайн, Мирон Василик, Олександр Рос (всі - США). Роса Царьов назвав "найкращим спеціалістом у світі з організації революцій через соціальні мережі".

Ще один фігурант списку - громадянин Сербії Марко Івкович, який "з командою сербів організовував революцію проти Слободана Мілошевича", і подібний сценарій просували в Україні.

Царьов подав відповідний запит на ім'я голови СБУ Олександра Якименка та міністра закордонних справ Леоніда Кожари 8 грудня. На його думку, "дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захоплення будівель мають спланований характер", а "організація подібних кампаній вимагає участі фахівців відповідного профілю". !zn

Читайте також:

Посольство Грузії звернулося до України з офіційною нотою через заборону в'їзду для своїх громадян

Саакашвілі шкодує, що в найближчі тижні не зможе відвідати Україну

МЗС і СБУ оголосили персонами нон ґрата 36 "небезпечних" іноземців, серед яких Саакашвілі

СБУ почала розслідувати спробу захоплення державної влади.