UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ перевіряє чиновників на наявність родичів з громадянством РФ

Відповідне доручення дав Петро Порошенко.

СБУ за дорученням президента України перевіряє держслужбовців на предмет наявності у них родичів, які можуть співпрацювати з російськими спецслужбами і терористичними організаціями "ЛНР" і "ДНР". Про це повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" речник спецслужби Олена Гітлянська.

"Служба безпеки України в межах своєї компетенції виконує всі доручення президента. СБУ на постійній основі проводить перевірку держслужбовців щодо їхніх зв'язків з окупованим Кримом, "ЛНР", "ДНР", Росією", - сказала вона.

У разі встановлення фактів зв'язків зі спецслужбами Росії, наявності родичів, які співпрацюють з РФ і терористичними організаціями, рішення будуть прийматися в рамках чинного законодавства, зазначила Гітлянська.

Раніше президент Петро Порошенко звернувся до голови Служби безпеки Василя Грицака з вимогою, щоб Департамент контррозвідки перевірив держслужбовців на предмет наявності родичів з громадянством РФ. Він заявив, що у разі наявності підстав, таких посадовців притягнуть до відповідальності аж до звільнення.

Читайте також: Контррозвідники Семочка вимагали у фігуранта "діалізної справи" $ 250 тисяч "відкату" - ЗМІ

Нагадаємо, що у жовтні проект Bihus.Info оприлюднив матеріал про заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, який до серпня 2018 року очолював ГУ СБУ в Києві та Київській області. За даними розслідування, Семочко має безпосереднє відношення до втручання СБУ в процес держзакупівель препаратів для перитонеального діалізу. Дії СБУ призвели до призупинення закупівель, і пацієнти залишалися без необхідних медикаментів. Постачальники медпрепаратів для діалізу підрахували, що пауза у поставках призвела до смерті двох сотень людей.

Журналісти також виявили у членів сім'ї Семочка три будинки в Конча-Заспі вартістю кілька мільйонів доларів та інше дороге майно, яке екс-співробітник СБУ не міг придбати на зарплату. Крім того, згідно з матеріалами Bihus.Info фактична дружина Семочка та її діти є власниками російських паспортів і неодноразово відвідували окупований Крим. До анексії півострова Семочко з дружиною жили і працювали на півострові. Після публікації матеріалу НАБУ зареєструвало кримінальне провадження про незаконне збагачення Семочка.

Через два тижні СБУ почала перевірку заступника голови СЗР у рамках справи про держзраду, відкритої за заявою журналіста Дениса Бігуса. У ході перевірки контррозвідка підтвердила, що у дружини Семочка є громадянство РФ, наявність якого сам заступник голови СЗР публічно заперечував. За даними СБУ, російський паспорт є й у дочки дружини Семочка.