UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції проти Вовка відкривають «вікно можливостей» для депутатів і суддів ОАСК

В історії одного із найтоксичніших судів України нарешті можна поставити крапку. Була б політична воля.

Державний департамент США 9 грудня оголосив санкції проти очільника Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його найближчих родичів. Підставою для обмежень стало «вимагання хабарів в обмін на втручання в судові та інші державні процеси».

Вовк потрапив до розділу «за суттєву корупцію», разом із корупціонерами з Ель-Сальвадора, Гватемали та Гаїті.

Санкції накладено у рамках «закону Магнітського» (Russia and Moldova Jackson-Vanik Repeal and Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act of 2012), яким передбачено введення персональних санкцій щодо осіб, причетних до корупції та порушень прав людини. Аналогічні закони діють і в інших країнах.

ZN.UA нагадує, що рівно рік тому, 9 грудня 2021 року, США також ввели санкції щодо ексзаступника голови АП Януковича Андрія Портнова.

Як повідомляють наші джерела, підготовка матеріалів щодо Вовка велася з літа. Причиною рішення влади США стосовно Вовка стали не тільки його дії, а й втома американських союзників України від бездіяльності української влади стосовно «гнізда корупції» в очолюваному Вовком Окружному адмінісуді.

Після введення санкцій Павло Вовк стає «нерукоподаваним», як це сталося з іншими підсанкційними раніше впливовими в українській політиці  громадянами України, зокрема, народними депутатами Олександром Дубінським і Андрієм Деркачем, олігархом Ігорем Коломойським.

У суддів Окружного адміністративного суду, які все ще думають про власну репутацію, з’явилася можливість подумати про обрання іншого голови суду, а у народних депутатів – нагода подумати про прийняття давно очікуваного закону про ліквідацію ОАСК.

Тим більше, що у заступника керівника офісу президента України Андрія Смірнова, який є куратором судової реформи, також є можливість більше не маніпулювати тим, що ліквідація ОАСК залежить від Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка не працює вже більше трьох років.

Читайте також: Справа Вовка досі на полиці, але судді перестали бути недоторканими

Як неоднарозово повідомляло ZN.UA, у справі «плівок ОАСК» за обвинуваченням десяти осіб, зокрема голови суду Павла Вовка,  він сім разів ігнорував засідання Вищого антикорупційного суду, а той, своєю чергою, п’ять разів відводив суддів.  Лише 18 листопада Вовк вперше з'явився на засідання, через загрозу примусового приводу.

Справа ще далека від завершення, але розгляд триває. Із чим пов'язане затягування справи «плівок ОАСК» у ВАКС читайте в статті  юриста громадської організації «Центру протидії корупції» Вадима Валька «ВАКС. Тригер для Путіна та майбутнє для України».