UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав основні цілі Саміту миру в Швейцарії

Президент додав, що реальне закінчення війни буде зафіксовано на другому саміті.

Президент Володимир Зеленський, відкриваючи перший Саміт миру у Швейцарії, зазначив, що сьогодні той день, коли світ починає наближати справедливий мир.

Президент зазначив, що на саміт приїхали представники 101 держави та міжнародних організацій, всі континенти і це вже "колосальний успіх". Він назвав ціль саміту - закінчити війну Росії проти України справедливо і чесно для української держави, щоб "кожна держава і нація у світі могли розраховувати на таку ж чесність і справедливість, дієвість статуту ООН". Про це інформує офіс президента.

"Ми маємо зупинити цю війну. На основі Статуту ООН, поваги до міжнародного права, справедливих інтересів українського народу, ідеї про безперечну цінність людського життя – життя, а не війни", - зазначив Зеленський.

Читайте також: У Швейцарію на Саміт миру прибули пропагандисти з Росії

Він назвав основні цілі саміту миру: Опрацювати кроки для повернення безпеки;  узгодити реальний план, який включатиме звільнення полонених, продовольчу та ядерну безпеку, закінчення війни без загрози її розпалення. По-третє, визначити  країни-посередники, щоб зафіксувати та виконати план дій. 

Президент зауважив, на кожному з цих трьох напрямків кожна держава може проявити своє лідерство. І кожна держава,  яка не представлена фізично на саміті,  зможе приєднатися до роботи на наступних етапах. 

"Формула миру спонукає всі сили світу думати про закінчення війни та пропонувати, як її закінчити, а отже, сама ідея війни вже програла. Путін повинен переключитися з мови ультиматумів на мову світової більшості, яка прагне чесного миру", - додав Зеленський.

Президент додав, що після того, як план дій буде погоджений - далі його озвучать представникам Росії. А реальне закінчення війни буде зафіксовано на другому саміті.