UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саміт COP26 у Глазго: чим він закінчився для України

Допомога нашої країни у гасінні пожеж Туреччини та Греції свідчила, що ми не прийшли з "порожніми руками". 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що президент Володимир Зеленський під час кліматичного саміту COP26 у Глазго провів 13 зустрічей та переговорів зі світовими лідерами. Це допомогло нашій країні зміцнити стратегічне партнерство та розширити дипломатичну географію, зокрема й з такими країнами як США та Німеччина. 

Основними питанням, які порушував президент, були: зміцнення безпеки України, війна на сході, нове співробітництво в енергетиці й торгівлі, а також залучення інвестицій. 

"Президент на всіх зустрічах приділяв особливу увагу ситуації з безпекою на Донбасі, яка залишається напруженою через деструктивні дії Росії. Йшлося про те, що ми можемо зробити спільно з партнерами, щоб зупинити Росію та змусити її конструктивно поводитись на переговорах. Окремою темою була енергетична безпека України", — сказав Кулеба.

Президент також розширив дипломатичні контакти для просування експорту шляхом перших переговорів з лідерами Анголи та Ліберії. 

Кулеба зазначив, що Україна приїхала на саміт не з порожніми руками, а "з конкретними внесками": "Наша допомога партнерам з подолання пожеж у Туреччині та Греції цього літа яскраво про це свідчить". 

Читайте також: Байден нагадав світові про палаючу тундру Путіна. Кремлю це не сподобалося

Нагадаємо, на полях кліматичного саміту у Глазго Володимир Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. За словами президента, сторони обговорили поточну ситуацію на Донбасі, переговори про встановлення миру, енергетичну кризу в Європі та шляхи її подолання. Також президент України обговорив питання окупованих територій з президентом США Джо Байденом та генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом

З прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Зеленський розмовляв про спрощення в'їзду до Канади для українців, а також про євроатлантичну інтеграцію України та економічну співпрацю.

Також в рамках саміту Словаччина підписала декларацію про визнання європейської перспективи України.