UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саакашвілі змушують просити притулок у США – Лещенко

Інформація про позбавлення політика українського громадянства з'явилася під час його візиту в Сполучені Штати.

Поширення інформації про позбавлення колишнього голови Одеської облдержадміністрації та екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі українського громадянства під час його візиту до США має підштовхнути політика просити притулку в Сполучених Штатах, заявив народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко.

"Сценарій Порошенка щодо Саакашвілі: анулювати його українське громадянство, поки він знаходиться у США. Таким чином, Саакашвілі навіть фізично не зможе повернутися до України - його затримають у Борисполі по прильоту і першим рейсом екстрадують до Грузії. Буде неможливо фізично захистити від екстрадиції", – написав депутат на своїй сторінці у Facebook увечері в середу, 26 липня.

За словами Лещенка, позбавлення Саакашвілі громадянства є спробою усунути його з українського політичного поля.

Нагадаємо, 26 липня у Державній міграційній службі України повідомили, що президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства. Підставою для рішення стало те, що екс-президент Грузії не згадав в анкеті, що перебуває в розшуку на батьківщині.

Запит до Генпрокуратури з приводу українського громадянства Саакашвілі направив депутат від "Радикальної партії Андрій Лозовий, а ГПУ відправила його до ГМС.

Міхеїл

Саакашвілі отримав громадянство України за указом президента України Петра Порошенка 30 травня 2015 року. У той же день Саакашвілі був призначений головою Одеської облдержадміністрації.

7 листопада 2016 року Міхеїл Саакашвілі оголосив, що прийняв рішення піти у відставку з посади голови Одеської обласної державної адміністрації. Говорячи про причини свого рішення, Саакашвілі виступив з критикою президента України Петра Порошенка. Президент прийняв відставку Саакашвілі 9 листопада.

У липні 2017 року Міністерство юстиції України провело реєстрацію зміни назви політичної сили "Рух нових сил" на "Рух нових сил Михеїла Саакашвілі".