UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саакашвілі судитиметься за українське громадянство

Адвокат екс-керівника Одеської ОДА у четвер відвідав прокуратуру.

Захист екс-голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі оскаржить позбавлення його українського громадянства в судовому порядку.

"Ми йдемо до адмінсуду, щоб оскаржити рішення про позбавлення Саакашвілі громадянства", – заявив адвокат політика Павло Богомазов на мітингу в Києві у четвер, 27 липня, передає "Українська правда".

За словами Богомазова, він вже відвідав Генеральну прокуратуру, але нічого нового йому там не повідомили.

"ГПУ просто зізналися, що закон використовували", – зазначив адвокат, додавши, що позов буде поданий після отримання паперової копії указу президента.

Позафракційний депутат Юрій Дерев'янко також повідомив, що зустрічався з генпрокурором Юрієм Луценком і обговорював з ним формальні підстави позбавлення Саакашвілі громадянства. Керівник ГПУ сказав депутату, що ніяких нових справ проти політика немає, а йдеться про двох старих экстрадициионных справах, заведених проти нього в Грузії.

Президент України Петро Порошенко надав Михеїлу Саакашвілі українське громадянство указом від 30 травня 2015 року. Того ж дня Саакашвілі був призначений головою Одеської облдержадміністрації. 7 листопада 2016 року Саакашвілі оголосив, що прийняв рішення піти у відставку і виступив з різкою критикою президента.

У липні 2017 року Міністерство юстиції України перереєструвало партію "Рух нових сил Міхеїла Саакашвілі".

26 липня у Державній міграційній службі України повідомили, що президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства. Підставою для рішення стало те, що екс-президент Грузії не згадав в анкеті, що перебуває в розшуку на батьківщині.

Саакашвілі, який перебуває в США, повідомив про наміри боротися за громадянство і повернутися до України на законних підставах.