UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саакашвілі розповів про роль українських ППО у військовому конфлікті з Росією

На п'яту річницю військового конфлікту з Росією Михайло Саакашвілі в інтерв'ю львівському телеканалу розповів, що українська зброя допомогла стримати росіян на початку бойових дій.

Українські системи протиповітряної оборони брали участь у військовому конфлікті Грузії та Росії.

Про це в інтерв'ю телеканалу ZIK заявив президент Грузії Михайло Саакашвілі.

За його словами, системам ППО вдалося збити за кілька днів понад 10 російських літальних апаратів.

"За час війни ми збили понад 10 російських військових літальних апаратів. Це найбільші втрати Росії після Другої світової війни, окрім, звичайно, Афганістану", - сказав він.

Саакашвілі також повідомив, що Грузія раніше закупила системи ППО, які стояли на озброєнні, в Ізраїлі та Україні.

"У нас була в основному українська ППО, а саме "Бук", "Оса". Ми їх закупили в Україні. У нас також була ізраїльська ППО, але вона була трохи нижчою за класом, ніж український "Бук". У нас були ці ракети. Їх, щоправда, було дуже мало. Коли пройшли перші російські літаки і їх збили, пілоти відмовилися літати. Тоді їхні командири сіли за штурвал. Це було протягом одного дня. Саме тоді вони зрозуміли, що у нас немає ППО. І тоді вони і пішли, і пішли", - згадує грузинський президент.

При цьому він зазначив, що політичний конфлікт в українській владі між президентом Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко не вплинув на постачання озброєння.

Також Саакашвілі згадав, що родина Віктора Ющенка всіляко допомагала рідним президента Грузії під час війни. "Якийсь час після активних військових дій у мене не було часу на своїх дітей і дружину. Вони гостювали в Ющенка, щоб відійти від психологічних стресів. Ющенко про них дуже добре подбав", - сказав він. !zn