UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саакашвілі назвав провокацією зіткнення під Жовтневим палацом

Політик стверджує, що йому повідомили про можливість орендувати в будівлі вільні приміщення.

Лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі заявив, що не закликав учасників "Маршу за імпічмент" штурмувати Міжнародний центр культури та мистецтв (Жовтневий палац) у Києві.

За словами політика, напередодні йому розкажи про можливість орендувати два вільних приміщення в будівлі для облаштування там штабу протестуючих.

"Але замість адміністрації під палацом нас зустріли нацгвардійцй", - заявив Саакашвілі в коментарі "Радіо Свобода" увечері в неділю, 17 грудня.

"Я сказав людям відійти на Майдан. Наш шлях - це мирний шлях. Я засуджую будь-яке розбиття вікон. Коли нас буде мільйон, то всі вікна і двері відкриються для нас самі", - підкреслив політик.

Під час зіткнень демонстрантів з правоохоронцями під Жовтневим палацом Саакашвілі також закликав громадян не піддаватися на провокації і не брати участь у штурмі.

Нагадаємо, 17 грудня у Києві відбувся черговий "Марш за імпічмент", в якому взяли участь близько 10 тисяч людей.

Пыд час віче на Майдані Незалежності, куди прийшли учасники акції, звучали заклики встановити символічні барикади навколо будівель парламентських комітетів і біля Верховної Ради.

Лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі повідомив про наміри створити штаб у Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневому палаці). Частина учасників мітингу вирушила до МЦКМ, входи в який заблокували поліція та Нацгвардія.

Під час штурму будівлі невстановлені особи кидали петарди і розпилили сльозогінний газ, у деяких правоохоронців відібрали спецзасоби. У результаті зіткнень постраждали 32 співробітника поліції і військовослужбовців Національної гвардії, а також не менше 20 активістів.

Поліція попередньо кваліфікувала сутички під Жовтневим палацом за ст. 15, ст. 341 (замах на захоплення державних або громадських будівель чи споруд) і ст. 345 (загроза або насильство, вчинені по відношенню до працівника правоохоронного органу) КК України. Порушникам загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.