UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рябошапка: Венедиктова при мені говорила Зеленському, що я продаю справи

Розмова на зустрічі "взагалі стосувався іншого", а Зеленський "дуже здивувався, коли вона чомусь перейшла на цю тему".

Нова очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедиктова під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським звинуватила колишнього генпрокурора Руслана Рябошапку у продажу кримінальних проваджень. І робила це вона в присутності останнього.

"Якщо на те пішло, будемо відверті: вона на зустрічі з президентом в очі йому заявила, що я продаю кримінальні провадження. У моїй присутності", - сказав Рябошапка в інтерв'ю LB.ua.

За його словами, розмова на зустрічі "взагалі стосувався іншого", а Зеленський "дуже здивувався, коли вона чомусь перейшла на цю тему".

"З цього я роблю висновок, що ця людина - одна з тих, хто постійно "вкладав" у вуха президента та керівнику його офісу, що потрібно змінити генерального прокурора. Мовляв, "йде весна, посадки потрібні", а генеральний прокурор гальмує справи, які вони "швидко і ефективно розслідували", - сказав Рябошапка.

Він також заявив, що є ще один свідок цієї розмови, проте він не хоче називати його імені.

Відповідаючи на запитання, про які саме кримінальні провадження йшлося, Рябошапка заявив, що Венедиктова назвала одне з тих, що вони передали в НАБУ за підслідністю.

"Це стаття 364 Кримінального кодексу - зловживання владою або службовим становищем. Кримінальне розслідування повинно здійснювати тільки НАБУ. Мабуть, йшлося про те, що я справи "продаю" в НАБУ", - сказав він.

За словами Рябошапки, якщо Венедиктова при ньому "такі речі президенту говорить, можна уявити, що відбувається без нього".

Читайте також: Мене просили вплинути на справу Стерненка, щоб він отримав жорстке покарання – Рябошапка

Раніше антикорупційний суд зобов'язав НАБУ зареєструвати кримінальне провадження щодо генпрокурора Ірини Венедиктової. Підставою для такого рішення стала скарга громадянського активіста Сергія Стерненко на бездіяльність Національного антикорупційного бюро.

Також напередодні заступник директора Євразійського центру Atlantic Council Мелінда Герінг написала у своїй статті, що Венедиктова може почати кримінальне переслідування колишньої в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, а приводом для переслідування можуть стати її спроби реформувати медичну систему в Україні.