UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Розколу немає»: «слуги» визначилися з заміною Разумкова

Народний депутат Євгена Кравчук назвала ім'я основного кандидата на посаду голови Верховної Ради.

У фракції партії «Слуга народу» відставку Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради вважають «очевидною» і збираються призначити на цю посаду нинішнього першого віце-спікера Руслана Стефанчука. Про результати засідання фракції в Трускавці за участю президента Володимира Зеленського розповіла народний депутат Євгенія Кравчук.

«У нас немає ніякого розколу у фракції з цього питання. Дійсно, це рішення досить важке. Йдеться про внутрішньофракційній конфлікт... У нас зараз основний кандидат - це Руслан Стефанчук», - повідомила Кравчук в ефірі телеканалу «Україна 24» увечері в неділю, 3 жовтня.

Говорячи про відставку Разумкова, Кравчук зазначила, що «Володимир Зеленський без Дмитра Разумкова став би президентом, а Разумков без президента - не став би головою парламенту».

При цьому депутат не стала згадувати про роль, яку Разумков выдіграв у президентській кампанії Зеленського в 2019 році. Зокрема про те, що нинішній глава парламенту був ключовим публічним спікером штабу Зеленського, в той час як сам кандидат уникав більшості контактів з журналістами.

«Наше завдання - виконувати програму президента, програму партії... Чи піде Разумков в опозицію? Я не впевнена, що він перетвориться на умовно Гео Лероса, який критикує все, що пов'язано з президентом», - резюмувала Кравчук.

Читайте також: Зеленський про відставку Разумкова: «Він вже не член команди»

Нагадаємо, на з'їзд партії «Слуга народу» в Трускавці, куди не запросили голову Верховної Ради Разумкова, привезли підписні листи за його відставку. Там же нібито особиста ініціатива голови фракції СН Давида Арахамії легалізувалась як колективний документ, під яким вдалося зібрати 150 підписів народних депутатів.

У Зеленського продовжують демонстративно відхрещуватися від запуску відставки Разумкова, посилаючись на «бажання партії», хоча відносини між ними зіпсувалися давно. Своїм «вільнодумством» і неготовністю порушувати регламент за вказівкою згори спікер дратував Банкову.

Останньою краплею став закон «Про олігархів». Разумков критикував документ за норму, що дозволяє формувати реєстр рішенням «ручного» РНБО, вказував на правові колізії у ньому і відправив на розгляд Венеціанської комісії.

Можливим наступником Разумкова називають першого віцеспікера Руслана Стефанчука. Він уже був в.о. спікера, поки Разумков перебував на лікарняному, саме під головуванням Стефанчука було дано старт «деолігархізації» Зеленського.

Що насправді будує Зеленський, який зосереджує у своїх руках абсолютну владу? Наскільки міцною є така конструкція? Які ризики несе для держави? Читайте в матеріалах Інни Ведернікової «За законом прайду. Як Зеленський вирішує кадрове питання» і «Картковий будиночок Зе! Підсумки сезону» у ZN.UA.