UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російська прокуратура пояснила відмову в екстрадиції Януковича

ГПУ неодноразово зверталася до Москви з проханням видати президента-втікача.

Москва відмовляється видавати Києву екс-президента України Віктора Януковича, якого розшукують за підозрою у скоєнні низки тяжких злочинів, спираючись на положення Європейської конвенції про видачу.

"У лютому 2015 року з Генеральної прокуратури України, у зв'язку з проведенням досудового розслідування за одним із кримінальних проваджень, надійшло клопотання про тимчасове затримання та взяття під варту Януковича до отримання запиту про його видачу. За результатами розгляду дане клопотання залишено без виконання на підставі Європейської конвенції про видачу правопорушників від 13 грудня 1957 року", – повідомив журналістам офіційний представник російської прокуратури Алксандр Курінний у понеділок, 6 червня.

Він нагадав, що російська сторона вже двічі відмовляла ГПУ в екстрадиції Януковича.

Згідно зі ст. 3 Європейської конвенції про видачу, держава може не видавати особу, що знаходиться у розшуку, якщо злочин, який йому інкримінується, є політичним. Крім того, причиною відмови також можуть бути суттєві підстави вважати, що прохання про видачу у зв'язку із звичайним кримінальним злочином була зроблено з метою судового переслідування або покарання особи за політичні переконання.

Нагадаємо, 18 травня голова управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк повідомив, що російська сторона офіційно відмовила ГПУ у видачі Януковича.

Раніше ГПУ повідомила Януковичу про те, що його підозрюють у кількох злочинах, серед яких заволодіння майном у "Межигір'ї", Сухолуччі, зловживання службовим становищем при підписанні законів 16 січня, створення злочинної організації за вчинення ряду злочинів у дні Революції Гідності. Також Януковича підозрюють в отриманні 26,5 мільйонів гривень хабара.