UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія зробила перший крок у відповідь на розгортання ЄвроПРО біля своїх кордонів

Президент Росії Дмитро Медвєдєв віддав наказ про введення в дію радіолокаційної станції класу «Воронеж-ДМ» у Калінінградській області. Нова РЛС входить до складу системи протиракетного попередження Військ повітряно-космічної оборони.

Д.Медвєдєв 23 листопада заявив, що Росія вийде з договору про СНО і відмовиться від процесу роззброєння, якщо Вашингтон не змінить своїх планів із розгортання європейської ПРО. Саме тоді голова держави доручив Міноборони РФ негайно ввести в дію станцію радіолокації раннього попередження про ракетний напад.

Президент особливо підкреслив, що Росія не погодиться брати участь у програмі ЄвроПРО в її нинішньому вигляді, оскільки дана програма через кілька років здатна послабити потенціал Росії зі стратегічного стримування.

Генсек Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен у свою чергу був «глибоко розчарований» планами РФ щодо розміщення ракет біля кордонів країн НАТО. За його словами, «те, що відбувається, є неприємним нагадуванням про минуле і йде врозріз із сучасними стратегічними відносинами сторін».

Після заяви Д.Медвєдєва експерти в один голос заявили, що президент «поховав» перезавантаження російсько-американських відносин. При цьому постпред РФ при НАТО Дмитро Рогозін пообіцяв, що заходи протидії ЄвроПРО не призведуть до нових перегонів озброєнь.