UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія підготувала відповідь на «список Магнітського», що передбачає "чорні списки" для американців

Лідери всіх фракцій російської Держдуми внесли законопроект, який став відповіддю на прийняття конгресом США «акту Магнітського». До нового року закон буде прийнято.

Держдума має намір у п'ятницю розглянути в першому читанні законопроект про «чорні списки» для американців - введення візових і економічних санкцій щодо громадян США, які порушили права росіян. Про це журналістам у понеділок повідомив голова палати Сергій Наришкін.

Раніше Наришкін і лідери всіх думських фракцій внесли на розгляд депутатів законопроект, який став відповіддю на прийняття конгресом США «акту Магнітського».

«У п'ятницю ми розглянемо документ у першому читанні, і до кінця осінньої сесії він буде прийнятий», - зазначив Наришкін.

Документ передбачає такі заходи впливу, як заборона на в'їзд до Росії, арешт майна та рахунків порушників на території РФ, а також заборона на угоди і інвестиції з ними. За даними видання «Ведомости», основними відповідачами по цьому закону стануть американці, причетні до знущань і вбивств усиновлених дітей з Росії.

За словами авторів законопроекту, «дитяча тема» дозволить включити в відповідний список більше людей (судді, адвокати, прокурори, чиновники американських служб опіки, дипломатичні працівники, неурядові організації з усиновлення), акцент на цій темі збільшить і іміджевий утрату для США.

Нагадаємо, сенат США 6 грудня ухвалив так званий «закон Магнітського». Цей акт, зокрема, передбачає санкції проти співробітників російських силових відомств і суддів, причетних до загибелі у в'язниці Сергія Магнітського - юриста інвестиційного фонду Hermitage Capital.

При цьому Сенат США скасував поправку Джексона-Веніка, що обмежує торгівлю з Росією, яка була введена в 1974 році в зв'язку з порушеннями в СРСР прав людини на еміграцію.

Цей законопроект, відомий як «закон Магнітського», відправлено на підпис президентові США Бараку Обамі. !zn

Читайте також:

Москва відповіла на «закон Магнітського»: У США думають, що «холодна війна» не закінчилася


Росія розкритикувала Євросоюз за неповноцінну демократію та порушення прав людини

У ЄС замислюються про санкції до України за прикладом «списку Магнітського»