UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не має наміру повертатися до питання про приналежність Криму

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявляє, що Росія не буде повертатися до питання про приналежність Криму.

«Очаківська часи, підкорення Криму, це все вже в минулому. Президенти Єльцин, Путін, Медведєв послідовно висловлювалися про статус Криму. У кожного з нас можуть бути ремінісценції, ностальгічні спогади, але будь-яка відповідальна і нормальна людина має розуміти, що реанімація питання про приналежність Криму – це кров, це нікому не потрібно», - сказав С. Лавров в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви".
Глава російського МЗС також вважає, що надання російського громадянства на території колишнього СРСР носить скоріше економічний характер, ніж політичний.
«Те, що нас звинувачують у насильницькій паспортизації людей, що живуть за кордоном, це не нове звинувачення. Ми це чули ще задовго до серпня 2008 року щодо Абхазії і Південної Осетії. У Криму, чесно кажучи, наші українські партнери, ось, за мої останні контакти з ними взагалі цього питання не піднімали. Я не думаю, що це велика проблема. Справа, адже, не в тому, який у тебе паспорт. Як, знаєте, раніше говорили: «Б'ють ж не за паспортом, так?» і приймають не за паспортом. Справа в тому, що люди, які ці паспорти отримують в тому ж Криму, напевно, вони хочуть мати якісь додаткові юридичні гарантії з боку вже російської держави як ласкаве дитя двох маток ссе. Ті ж пенсійні справи, соціальне забезпечення», - сказав він.
С. Лавров вважає, що практика надання російського громадянства не може продовжуватися довго.
«Ви знаєте, у нас є закон, який регулює отримання російського громадянства для осіб, які живуть на території нових незалежних держав, колишніх радянських республік. У них було право автоматично отримувати російський паспорт, воно кілька разів продовжувалося. Це не може тривати вічно, тому що всі ті, хто хотів скористатися цим правом, напевно, вже мали таку можливість», - повідомив глава МЗС РФ.