UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія збирається судитися за свої заарештовані активи

Росія не ратифікувала європейську Енергетичну хартію, тому не визнає юрисдикцію цієї інстанції.

У встановленому порядку через судові процедури Росія буде доводити нібито незаконність арешту своїх активів за кордоном, заявив президент РФ Володимир Путін на зустрічі з главами іноземних інформагентств.

"Реакції не може не бути. Ми будемо захищати свої інтереси. Що стосується цього розгляду, то наша позиція відома. Вона полягає в тому, що з питань та у справах подібного роду Гаазький арбітражний суд має компетенцію лише стосовно тих країн, які підписали і ратифікували європейську Енергетичну хартію. Росія не ратифікувала цю хартію, тому ми не визнаємо юрисдикцію цієї інстанції", - сказав Путін.

Путін підкреслив, що РФ буде у встановленому порядку через судові процедури захищати свої активи.

"А те, що акціонери ЮКОСа намагаються отримати від Росії додаткові кошти, тут немає ніякої новизни. Ми з подібними проявами стикалися і раніше і з боку цієї компанії, і з боку інших наших партнерів. В тому числі і з боку зарубіжних партнерів, з боку міжнародних компаній. Будемо в рамках цивілізованого юридичного процесу захищати свої інтереси", - заявив президент РФ.

17 червня у зв'язку зі справою ЮКОСа Бельгія заарештувала держактиви Росії.

Крім того, 18 червня Франція заарештувала майно Russia Today, російського державного телеканалу. Незадовго після цього у ЗМІ з посиланням на австрійського посла, з'явилася інформація, згідно якою також Австрія заарештувала держактиви Росії по справі ЮКОСа.

У Росії на це відреагував помічник президента РФ Андрій Білоусов, який заявив, що рішення про арешт держактивів в Бельгії не стало несподіванкою, Росії готуються до можливості повторення і в інших країнах. Він також додав, що Росія відмовляється платити по справі ЮКОСа, незважаючи на арешти.

"Справа ЮКОСа" - так називають події, які почалися в 2003 році, вони пов'язані з кримінальним переслідуванням основних співвласників російської нафтової компанії "ЮКОС" Ходорковського і Лебедєва, ряду співробітників компанії та афілійованих з нею організацій, а також процедури банкрутства компанії "ЮКОС"в результаті донарахування їй значної суми податків за минулі періоди.

Одним з результатів судових розглядів стало рішення Третейського суду в Гаазі, який зобов'язує Росію виплатити 50 млрд доларів власникам ЮКОСа в якості відшкодування збитку.