UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія відновила проект резолюції щодо України

У проекті резолюції йдеться про необхідність припинити тероризувати журналістів, які працюють в Україні. В документі також передбачено політичну частину на підтримку женевських домовленостей щодо України.

Росія на зустрічі Ради Безпеки ООН презентувала оновлений проект резолюції щодо України. Про це повідомив постійний представник РФ при світовій організації Віталій Чуркін.

"Росія зробила все, що могла, щоб зробити текст збалансованим і він отримав більш широку підтримку серед членів Ради Безпеки",- зазначив він.

"Ми включили до тексту низку побажань членів Ради щодо відсилань до міжнародного права, внесли деякі зміни, що стосуються напрямків діяльності ОБСЄ, взаємозв'язку між тим, що може зробити генеральний секретар ООН і що робить ОБСЄ, а також включили посилання на деякі фундаментальні принципи міжнародного права, такі як суверенітет і територіальна цілісність", - пояснив дипломат.

За його словами, під час наради РБ ООН, обговорювали ситуація на сході України - з цією метою для доповіді на зустріч було запрошено заступника генсекретаря ООН з гуманітарних питань Валері Амос.

"Багато членів Ради, а також Валері Амос сказали, що у сформованих умовах вважають за необхідне вжити політичних дій. Дій, що спрямовані не тільки на пожвавлення гуманітарних операцій, але також на сприяння політичному процесу. У цьому дусі ми підготували оновлений проект", - зазначив постпред РФ.

За словами дипломата, у проекті резолюції йдеться про необхідність припинити тероризувати журналістів, які працюють в Україні. "Там йдеться про так звані "гуманітарні коридори", про необхідність припинити насильство, про необхідність припинити терористичні акти, йдеться про необхідність припинити тероризувати журналістів, які працюють в Україні", - заявив Чуркін.

Також у документі передбачена політична частина на підтримку женевських домовленостей щодо Україні та "дорожньої карти" ОБСЄ. За його словами, ухвалення резолюції буде можливим, якщо західним країнам у Радбезі вдасться переступити через "лінію, що вони повинні виправдовувати київську владу".

За останні два тижні Росія представила вже два проекти резолюції щодо України, один з яких стосувався гуманітарної ситуації, другий був націлений на політичне врегулювання кризи.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що у Росії "викликає все більшу тривогу відсутність будь-якого прогресу у зусиллях щодо припинення насильства і припинення бойових дій".

Лавров зазначив, що у проекті резолюції РБ "ми хочемо сконцентруватися на необхідності домогтися того, щоб українські сторони почали виконувати "дорожню карту" голови ОБСЄ, яку складено на основі квітневої женевської заяви".

Нагадаємо, Росія з 1 червня головує в раді безпеки ООН. Як заявив у зв'язку з цим постпред РФ Віталій Чуркін, незважаючи на те, що в плані роботи РБ ООН на місяць, поки не передбачено окремі зустрічі щодо України, "не виключені ніякі сюрпризи" з приводу їхнього проведення. !zn

Читайте також:

Росія внесла на розгляд Ради безпеки ООН новий проект резолюції щодо України

Радбез ООН очолила Росія. Чуркін не виключає сюрпризів

Лавров голосно розсміявся після заяви Польщі про неповторення "кримського сценарію" на сході України, - ЗМІ