UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія ще раз пообіцяла не затягувати Україну до Митного союзу, який "вже має і без того потужне ядро"

Росія закликає країни СНД ретельно вивчити всі плюси і мінуси від укладення угоди про асоціацію та не створювати перешкод для можливого продовження співпраці.

РФ не збирається відмовляти країни СНД від укладення угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом, але закликає зважити всі "за" і "проти". Про це заявив заступник глави МЗС РФ Олексій Мєшков.

"Це їхнє суверенне право, ми лише закликаємо ретельно зважити всі "за" і "проти" такого кроку, ще раз поглянути на тексти таких угод на предмет їхньої відповідності прийнятим раніше зобов'язанням у рамках інших організацій, в яких ми спільно беремо участь і за роботу яких несемо спільну відповідальність, і одночасно не створювати об'єктивних, технічних перешкод для можливого продовження нашої співпраці", - заявив Мєшков.

За його словами, "яку б політику не проводив ЄС на східному напрямку, вона повинна не роз'єднувати, а, навпаки, зближувати держави, враховувати їхні інтереси, історичні та географічні особливості, бути напарвленою на створення синергетичного ефекту в інтересах народів наших країн".

Росія, за словами Мєшкова, має намір зробити ставку на подальше просування Митного союзу і Єдиного економічного простору, а також майбутнього Євразійського економічного союзу, які відображають природний процес поглиблення співпраці на новій основі готових до цього держав СНД.

"Переконані, що саме євразійська інтеграція відкриває державам, які беруть участь у ній, реальну перспективу поступального розвитку, причому без протиставлення конструктивній взаємодії з ЄС", - сказав Мєшков.

Заступник міністра підкреслив, що "Росія нікого силою не тягне до Митного союзу, що вже "має і без того потужне ядро". "Ми продовжимо робити внесок у розвиток Митного союзу і створення Євразійського економічного союзу", - зазначив він.

Україна в кінці листопада планує підписати угоду з ЄС про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі.

Раніше прем'єр РФ Дмитро Медвєдєв попередив, що партнерський режим з Росією в України закінчиться з асоційованим членством в ЄС, що ускладнить роботу українських експортерів. "Нехай продають свою продукцію до Європи, нехай спробують продати", - заявив Медвєдєв.

Нагадаємо, 18 вересня Кабмін схвалив проект Угоди про асоціацію з ЄС, давши старт внутрішньодержавним процедурам підготовки документа до підписання в листопаді. Угоду про асоціацію Україна-ЄС може бути підписано на саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року у Вільнюсі. Після цього Москва неодноразово дозволяла собі досить категоричні висловлювання на адресу України. Так, Радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що на Україну протягом півроку чекає дефолт, і розповів, як Росія її врятує. Він також наголошував, що Україні необхідно відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС і приєднатися до Митного союзу.

"Соціологічні опитування українських соціологічних служб кажуть: 35% громадян віддають перевагу Європейському союзу і 40% - за Митний союз. Тому говорити, що всі, як один, за європейський вибір, це якийсь болючий самообман", - заявив Глазьєв.

Також у Кремлі не сприймають заявлене прагнення української влади йти і на Захід, і на Схід одночасно. Наприклад, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв назвав таку політику лукавством і прагненням "всидіти на двох стільцях".

Як відомо, Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво в рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС. Українська сторона також зазначає, що не бачить підстав для припинення вільної торгівлі з СНД через асоціацію з ЄС. !zn

Читайте також:

Азаров спробував переконати Росію в користі для економіки асоціації з ЄС

Після підписання угоди Україна-ЄС Росія може запровадити для українців візи

Путін вірить, що угоду Україна-ЄС не вплине на відносини з Росією у політичній сфері

Радник Путіна назвав європейський вибір України "болючим самообманом"