UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія погодилася залучити Червоний Хрест до звільнення заручників

Порошенко отримав згоду російської сторони.

Президент України Петро Порошенко заявив, що російська сторона під час останніх переговорів у "нормандському форматі" дала згоду на залучення представників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) до вирішення питання звільнення заручників.

"Нарешті ми отримали згоду російської сторони, при чіткій і злагодженій роботі мене, як президента України, канцлера Німеччини і президента Франції, ми отримали підтвердження і зараз будемо перевіряти, як нарешті це буде виконуватися", - сказав президент в інтерв'ю телеканалу "СТБ".

Він додав, що в ході переговорів підкреслив важливість виконання пункту про негайне звільнення заручників.

"До цього, за моєю пропозицією, залучається Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ми переговорили з Петером Мауэром, президентом цієї організації, він гаряче підтримав Україну в готовності до того, щоб представники МКЧХ брали в цьому участь і поставили три основних завдання. Перше - це перевірка умов і звільнення тих заручників, місцезнаходження яких відомо. Друге - пошук інших місць, де незаконно утримуються заручники і третє - пошук зниклих без вести для того, щоб негайно активізувати цю роботу, оскільки вона фактично довгий час була заблокована", - сказав Порошенко.

Читайте також: Російський Червоний Хрест відхрестився від московських "гумконвоев"

На цьому тижні про можливості обміну полоненими між українською стороною та бойовиками в найближчі дні говорили представники так званої "ЛНР".

20 червня уповноважений президента України з питання мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко заявила, що полоні терористів залишаються 270 українців.

У Генштабі на початку червня також заявили, що безвісти зниклими в зоні АТО вважаються 289 військовослужбовців. Однак на сьогоднішній зустрічі Тристоронньої контактної групи, Геращенко заявила про 1 200 зниклих без вести в Донбасі українців.

Крім того, 11 червня парламентер міжвідомчого центру з питань звільнення полонених і заручників при СБУ Юрій Тандіт заявив, що з полону бойовиків звільнено в цілому 2700 українців.