UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія назвала "Акт у підтримку свободи в Україні" міною, яка на десятиліття підриває відносини з США

МЗС Росії, серед іншого, обурила підтримка США неурядових організацій в Росії, передбачена законопроектом

Росія вважає відверто конфронтаційним, прийнятий обома палатами американського Конгресу, "Акт у підтримку свободи в Україні ", заявив офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич.

"Схвалений без обговорення та належного голосування закон не може не викликати глибокого жалю своїм відверто конфронтаційним характером", - зазначає дипломат.

Лукашевич звинуватив законодавців США в руйнуванні "каркаса взаємодії" між двома країнами.

"Під двосторонні відносини підводиться потужна міна, порівнянна з горезвісною поправкою Джексона-Веніка, яка була прийнята в 1974 році і кілька десятиліть заважала співпраці", - вважає дипломат.

Лукашевичу не сподобалися звинувачення і погроза санкціями з боку США. Представника Росії особливо обурила передбачена законопроектом військова допомога Україні та фінансова допомога неурядовим організаціям в Росії.

"Одночасно обіцяють київській владі зброю для продовження силової операції в Донбасі і відверто заявляють про намір використовувати неурядові організації для впливу на внутрішньополітичні процеси в нашій країні", - заявив представник МЗС РФ.

Читайте також: ЄС чекає термінового формування нового українського уряду

Напередодні сенат США ухвалив проект закону S. 2828 "Акт у підтримку свободи в Україні".

Палата представників у прискореному режимі затвердила законопроект H. R. 5859 "Про введення санкцій по відношенню до Російської Федерації та забезпечення додаткової допомоги Україні, а також для інших цілей", який є пом'якшеним варіантом законопроекту, прийнятого сенатом.

Опитані ZN.UA експерти вважають, що Барак Обама може скористатися "кишеньковим вето" для блокування рішення Конгресу.