UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія намагається нав'язати Україні власний план розвитку ситуації в Донбасі – Сироїд

З цією метою країна-агресор використала "рупора" Захарченка, вважає політик.

Заяви голови терористичної організації "ДНР" Олександра Захарченко щодо створення проекту під назвою "Малоросія" потрібні Росії для нав'язування Україні власного плану і формату подальшого розвитку подій, зазначила заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

"Це не перший раз, коли Росія залучає цих рупорів. Росія використовує те, що ми не маємо власної позиції. Отже, нам її нав'язують, і тепер ми змушені виправдовуватися. Зрозуміло, що це не позиція Захарченко", - розповіла Сироїд агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок, 18 липня.

На думку політика, Росія використовує "власних маріонеток" для оприлюднення можливих шляхів подальшого розвитку подій. Але в України має бути з цього приводу власний план, вважає Сироїд.

"Треба мати власний план і для початку його треба озвучити. Але, на жаль, те, що я побачила в інтернеті – проект так званого закону про реінтеграцію, схожий на заяви Захарченко. Там абсолютно немає сенсу, там немає спільної мети, і це теж знецінює державність, знецінює армію. Треба визначити, що важливо для нас. Для нас важливо вижити, але вижити не в конфлікті з Захарченком, а вижити у протистоянні з Росією. А для цього нам треба чітко усвідомлювати реальність, розуміти, що у нас 6 тисяч км загрози, розуміти, що Росія нікуди не дінеться, що треба визнавати наслідки окупації, що треба посилювати армію", - резюмувала політик.

Сироїд також упевнена в тому, що провокаційні заяви Захарченка і майбутні переговори Тристоронньої контактної групи в Мінську тісно пов'язані, і є частинами "російської п'єси".

"Як це вплине на події, що відбуваються? Так, як цього захоче Росія", - зазначила вона.

18 липня ватажок терористичного угруповання "ДНР", що діє в Донецьку під прикриттям російської окупаційної армії, Олександр Захарченко повідомив про створення нового проекту під назвою "Малоросія".

У свою чергу президент України Петро Порошенко нагадав про смерть проекту "Новоросія" і пообіцяв повернути Крим і Донбас під український суверенітет.

Детальніше про проект реінтеграції Донбасу і стратегію України щодо врегулювання ситуації на сході читайте у матеріалі Оксани Сироїд "Гібридний патріотизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".