UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія через Крим вперше не підтримала резолюцію ООН по МАГАТЕ

Разом з РФ при голосуванні по резолюції ООН утрималися 10 країн.

У вівторок, 17 листопада, Росія вперше не підтримала резолюцію Генеральної Асамблеї ООН у підтримку діяльності Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), у доповіді якого ядерні об'єкти анексованого Криму віднесені до України.

Повідомляється, що разом з РФ при голосуванні утрималися 10 держав, у тому числі Болівія, Венесуела, Зімбабве, Куба, Нікарагуа, Сирія, Судан, Танзанія і Чад.

Підтримали документ 99 держав, серед них - Білорусь, Казахстан, США та Україна. Ще 84 країни, в тому числі Вірменія, Азербайджан, Сербія, взагалі не відзначилися на табло для голосування.

Формальна резолюція, яка раніше приймалися консенсусом, "із вдячністю приймає до відома" доповідь МАГАТЕ, а також "знову заявляє про рішучу підтримку незамінної ролі агентства в наданні допомоги і сприяння у справі розвитку і практичного застосування атомної енергії в мирних цілях".

Читайте також: Росія відправить в Крим партію новітніх винищувачів Су-30СМ

Нагадаємо, що 7 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав закон, який визначає 20 лютого 2014 року датою початку окупації Криму. До цього офіційною датою початку окупації, згідно з українським законодавством, вважалася дата набрання чинності Резолюції Генеральної асамблеї ООН про підтримку територіальної цілісності України від 27 березня 2014 року.

20 вересня 2015 року почалася торгова блокада Криму з боку України.

29 вересня у Верховну Раду був внесений законопроект, що передбачає повне припинення залізничного, вантажного і автобусного повідомлення з окупованими територіями.