UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російського опозиціонера Іллю Пономарьова у Росії заочно засудили до 10 років колонії

Його звинувачують у підтримці ЗСУ, негативних відгуках про російський тероризм, закликах до повалення путінського режиму

Російський опозиціонер Ілля Пономарьов засуджений в Росії заочно до десяти років колонії. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці сам Пономарьов, який з іронією написав:

"Сьогодні путінвійськсуд присудив мені 10 років позбавлення волі за тероризм (Легіон "Свобода Росії") та фейки (Ранок Лютого).
Прокуратура просила 14, тож проводитимемо роботу над помилками - десь я не доопрацював, схоже.
Соромно, але обіцяю виправитись"!

Читайте також: Перші тижні війни російські еліти переживали, що втратять свій бізнес, сьогодні - що опиняться в Гаазі, інсайдери в шоці — Ілля Пономарьов

Російські ЗМІ пишуть, що ексдепутата звинуватили у тому, що він у своїх виступах і трансляціях публічно озвучував "неправдиву інформацію" про дії російських окупантів в Україні, а також "закликав до терористичних актів".

Зокрема, як уточнює OBOZ.UA, переслідування опозиціонера пов'язане з двома трансляціями "Форуму вільної Росії", який визнаний небажаним у Росії, а також з його інтерв'ю для видання "Настоящее время" під заголовком "Путін буде вбитий", опублікованим у березні 2022 року.

Крім того, російська прокуратура звинуватила Пономарьова у виправданні тероризму за його коментарі на підтримку підпалів військкоматів на територіях РФ і автомобілів із символікою Z, що використовує російська армія.

Читайте також: Російська влада схожа на павутиння, де всередині сидить Путін — Пономарьов

Ілля Пономарьов – колишній російський політичний діяч і підприємець. Депутат Держдуми країни-агресора 5-го і 6-го скликань, член фракції "Справедлива Росія". 20 березня 2014 року, під час голосування в Держдумі Росії щодо захоплення Криму, виявився єдиним із 450 депутатів, який проголосував проти. Після цього він покинув РФ і поїхав до США. 2016 року Держдума достроково позбавила Пономарьова повноважень депутата. 2019 року п’ятий президент України Петро Порошенко надав йому українське громадянство.