UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російській мові можна надати ширші права в Донбасі - Кравчук

За його словами, мова про надання офіційного статусу не йдеться

Глава української делегації в Тристоронньої контактній групі по Донбасу в Мінську Леонід Кравчук допускає надання російській мові широких прав на окупованій Росією території.

«Якщо це питання виникне в Донбасі, то згідно з європейськими законами, посилаючись на загальноєвропейські закони, ми можемо піднімати питання не державності російської мови, а питання застосування цієї мови, тому що Конституцією гарантується розвиток і застосування мов національних меншин», - розповів Кравчук в інтерв'ю «Українському радіо».

За його словами, мова не йде про те, щоб російська мова отримала статус другої державної на цих територіях.

«У цих регіонах можна зробити кроки по більш широкому застосуванню російської мови, і це не буде порушенням українського закону», - додав Кравчук.

Раніше ZN.UA повідомляла, що за результатами опитування КМІС, 33% українців підтримують право російськомовних громадян на шкільну освіту російською мовою. Водночас 37% українців вважають, що держава повинна забезпечити російськомовних громадян правом спілкуватися з чиновниками російською мовою по всій території України.

Як питання мови, амністіі і змін до конституції можуть вплинути на подальший вектор розвитку України і що українська влада може вивчити з досвіду Придністров'я читайте в статті Євгена Єніна "Придністровські уроки для України ".