UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські олігархи пішли до Євросуду в Люксембурзі відбиватися від санкцій

На розгляді вищої судової інстанції ЄС перебуває понад 60 позовів від осіб та компаній із РФ та Білорусі

Олігархи з Росії та Білорусі масово заперечують введені проти них Євросоюзом санкції в Європейському суді в Люксембурзі, повідомляє BILD. На розгляді вищої судової інстанції ЄС перебуває 61 позов від осіб та компаній, включених до чорних списків.

Читайте також: Постачальники російської оборонки розвивають бізнес у Латвії та отримують гранти від ЄС – розслідування

Зокрема два олігархи — Григорій Березкін і Геннадій Тимченко — вимагають компенсації за нібито завдану ними "нематеріальну шкоду". Мультимільярдер Березкін стверджує, що "зазнав серйозних репутаційних збитків" і не має відношення до подій в Україні, а також не підтримує уряд РФ. Як компенсацію нематеріальних збитків він запросив символічний один євро.

Читайте також: Поки Росія вбиває українців, російська еліта відсиджується у Відні – «Українська правда»

Тим часом Тимченко, який проживає в Швейцарії, головний акціонер банку "Росія" і близький друг Володимира Путіна, з яким президент навіть іноді грає в хокей, домагається виплати 1 млн євро. Він вважає, що в ЄС помилилися щодо оцінки його відносин з Путіним.

У списку позивачів і колишній власник лондонського футбольного клубу "Челсі" Роман Абрамович, а також керівник "Альфа-Груп" Михайло Фрідман. Абрамович, як і Тимченко, вимагає 1 млн євро "як компенсацію за заподіяну нематеріальну шкоду".

Якщо позов Абрамовича задовольнять, ця сума буде направлена до благодійного фонду, створеного ним коштом від продажу ФК "Челсі" для допомоги жертвам війни.

Винятки із списку санкцій раніше намагався домогтися і російський мільярдер Алішер Усманов, але Європейський суд відмовився задовольнити його вимоги.