UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росії вдалося наблизити Україну до прямих переговорів з терористами - Марчук

Політик вважає, що Україні доводиться мати справу "з диявольськи сильною, цинічною і дуже досвідченою російської машиною"

Росії вдалося наблизити Україну до прямих переговорів з підконтрольними їй терористами так званих ЛНР і ДНР.

Про це експрем'єр-міністр, колишній представник України в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи в Мінську Євген Марчук заявив в інтерв'ю "Фактам".

Він наголосив, що Україна має справу «з диявольськи сильної, цинічною і дуже досвідченою російської машиною, яка добре забезпечена технічно і розвідувально».

Читайте також: ТКГ не повинна змінювати Мінськ для переговорів - Разумков

"На мою думку, їй в якійсь мірі вдалося на даному етапі наблизити Україну до того, щоб ми виходили на прямі переговори з ОРДЛО. Чому Росія в цьому зацікавлена, ми знаємо. Вона всі ці роки намагається довести, що до війни на Донбасі непричетна. Чому [ватажок бойовиків "ДНР" Денис] Пушилін Денис Володимирович почав так себе вести? Напевно, йому веліли: "Поводься, як воєначальник, і став ультиматуми, щоб Україна почала реагувати саме на твої рішення". Адже до цього він ніколи не заявляв, що дасть команду обстріляти позиції ВСУ", - сказав Марчук.

6 вересня Об'єднані сили зазнали найважчих втрат з початку перемир'я: три українських бійця загинули, ще троє отримали поранення. Окупанти вбили українського військовослужбовця під час обстрілу Причепилівки. Два бійця загинули в районі Верхньоторецька: вони підірвалися на міні, коли обходили охоплену вогнем ділянку в «сірій зоні».

Один боєць був поранений під час гранатометного обстрілу згорілого бліндажа поблизу Красногорівки, двоє отримали поранення в результаті підриву на міні пожежного автомобіля АРС-14 поблизу Новгородського.

Голова МЗС Дмитро Кулеба ініціював термінову розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. А керівництво української делегації в ТКГ заявило, що «окремі провокації» бойовиків не повинні бути «основою для зриву мирного процесу».

Режим повного і всеосяжного припинення вогню діє в Донбасі з 27 липня. У Кремлі відмовилися гарантувати дотримання режиму тиші бойовиками, в черговий раз заявивши про те, що Росія нібито не є стороною конфлікту.