UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни знову активізуються на сході задля відволікання ЗСУ від півдня – ISW

Це – єдиний шанс росіян хоч трохи послабити контрнаступальні дії українців на півдні.

Російська окупаційна армія знову змінює пріоритет і активізується на Донбасі. Усе задля того, аби відтягнути увагу ЗСУ від півдня України і втримати ці території. Про це сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 13 серпня.

Аналітики Інституту зазначають, що російські війська ще нещодавно дещо послабили наступальні дії на схід від Сіверська, значною мірою покладаючись на артилерійські загородження навколишніх населених пунктів. Це тривало майже тиждень. Проте з 11 серпня вони збільшили кількість та інтенсивність наземних атак в Сіверському районі

«Ці атаки разом із продовженням наступів у напрямку Бахмута можуть являти собою спробу відтягнути українську техніку та особовий склад на лінію Бахмут-Сіверськ на північному сході Донецької області, щоб відволікти Україну від критичних районів на півдні, де українські війська проводить ефективні контратаки і, можливо, створює умови для початку контрнаступу, – сказано у звіті. – Російські війська можуть сподіватися змістити як тактичну, так і риторичну увагу з півдня, щоб послабити тиск на власні операції вздовж південної осі».

Читайте також: Наступ чи оборона? Військовий експерт розповів, навіщо росіяни стягують війська на південь України

Нагадаємо, у тому ж звіті експерти Інституту наголосили на тому, що у гарнізону росіян, який залишився на правому березі Дніпра, зараз дуже складна ситуація. Адже мости зруйновано і вони не мають шляхів відходу. Експерти прогнозують, що вони втікатимуть літаками.