UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни залишають за собою право загарбати щонайменше Центральну Азію, Кавказ і частину Східної Європи – ISW

Саме тому вони не поспішають окреслити межі «історичних російських територій».

Не визначені чітко межі «історичних російських територій» дозволяють Кремлю переслідувати експансіоністські цілі будь-де і коли завгодно на широкій території, включаючи Центральну Азію, Кавказ і частини Східної Європи.

Таким припущенням поділився у своєму черговому звіті Американський Інститут вивчення війни ISW.

Дослідники вважають, що колишній президент Росії, заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Медведєв у своїх заявах навмисно уникає визначень того, що він вважає історичними російськими територіями, саме для того, аби не декларувати жодних обмежень для російської експансії.

Читайте також: ISW: Які міста росіяни планують захопити до кінця зими - карта

При цьому ISW зауважує, що президент Росії Володимир Путін визначив історичні російські землі як територію колишньої Російської імперії та Радянського Союзу. Тобто, і в цьому разі слід визнати чималий масштаб потенційних зазіхань Російської Федерації.

Дослідники особливо зауважують, що у заявах російських лідерів акцент змістився в бік саме загарбань, а не простого нав’язування лояльних режимів.

В ISW кажуть, що нещодавня заява Медведєва про те, що слід знищити будь-яку українську державність на «історичних російських територіях» може вказувати на те, що деякі діячі в Кремлі віддають перевагу експансіоністським цілям перед декларованою раніше метою лише змінити режим та «денацифікувати» Україну.

Раніше Дмітрій Медведєв заявив, що Росія ніколи не змириться з існуванням незалежної України та знову і знову відновлюватиме проти неї війну.