UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія цинічно бреше, видаючи себе за гаранта. Забирайтесь геть із Донбасу! - Кравчук

За словами Кравчука, Росія запевняє, що бути "гарантом" її нібито попросила Україну.

Російська сторона під час консультацій в рамках Тристоронньої контактної групи по Донбасу цинічно бреше, позиціонуючи себе не стороною конфлікту, а посередником, якого нібито "запросила Україну".

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

На питання, що його найбільше дратує в переговорах, Кравчук зазначив цинізм Росії, яка «робить вигляд, що вона не в процесі, а над процесом, що вона якийсь "гарант".

«Ба більше, офіційно заявляє, що нібито Україна звернулася до Росії стати гарантом і посередником при вирішенні нашого внутрішнього конфлікту. Я попросив МЗС надати будь-яку інформацію, де і коли Україна зверталася. Це було б дивно, що Україна звертається до агресора припинити агресію. Агресор зовнішній, але вдає, що ми не можемо домовитися між собою. Я кажу: забирайтеся геть з Донбасу, все! Росія, іноземну зброю, групи, добровольці - кого там тільки нема", - наголосив Кравчук.

Також він запевнив, що після виведення військ РФ з Донбасу "Україна зробить все, щоб домовитися на принципах демократії і законів, які прийме Верховна Рада".

"Путін сказав Меркель, що Росія і далі буде працювати в рамках формату. Але у них така теорія: одні говорять одне, інші інше, а треті нічого не виконують. Ми це бачимо на прикладі нормандської зустрічі 9 грудня Україна виконала майже всі пункти, але з боку Росії не було зустрічних кроків ", - додав Кравчук.

Також Кравчук визнав, що влада України ще не розробили так званий план "Б" для досягнення миру в окупованому Росією Донбасі.

При цьому раніше Кравчук заявив, що підготовлений українською стороною «План спільних кроків»   для ТКГ пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської областей на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

За словами президента Зеленського, саме цей план буде ключовою темою переговорів радників.