UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія тримає на кордоні з Україною три угруповання військ для раптового наступу - ЗСУ

Загалом чисельність наземного угруповання ЗС РФ уздовж кордону України становить близько 87 тис. військовослужбовців.

Росія створила на кордоні три міжвидових угруповання, які здатні проводити раптові наступальні дії з обмеженими цілями на території України.

Про це заявив начальник Головного управління міжнародного співробітництва та верифікації ЗСУ генерал-лейтенант Леонід Голопатюк під час онлайн-засідання Форуму зі співробітництва в галузі безпеки ОБСЄ, повідомляє «Укрінформ».

За його словами, ці угруповання здатні без оголошення мобілізації і при мінімальних підготовчих заходах проводити раптові наступальні дії на території України.

При цьому генерал вказав на те, що Російська Федерація продовжує нарощувати угрупування військ (сил) уздовж державного кордону України.

"Зокрема, здійснюється активне формування нових військових частин (з'єднань і об'єднань) і реорганізація існуючих військових формувань з метою нарощування їх бойового потенціалу. В цей час уздовж державного кордону України розгорнуті 28 батальйонно-тактичних груп. Нині завершується формування трьох нових об'єднань - двох армій і армійського корпусу, які протягом 2020-2021 року планують досягти повної оперативної готовності", - заявив він.

У наземному компоненті на Західному стратегічному напрямку створена 20-загальновійськова армія в складі 3-ї мотострілецької дивізії і 144-ї мотострілецької дивізії. При цьому на озброєнні 448-ї ракетної бригади 20-ї армії знаходяться оперативно-тактичні ракетні комплекси (ОТРК) "Іскандер".

На Південно-Західному стратегічному напрямку створена 8-а загальновійськова (ударна) армія в складі 150-ї мотострілецької дивізії, 20-ї окремої мотострілкової бригади і оперативно підлеглих 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів. В окрузі і армії передбачено створення ракетних бригад ОТРК «Искандер».

"В цілому чисельність наземного угруповання ЗС РФ уздовж кордону України становить близько 87 тис. військовослужбовців, до 1100 одиниць танків, до 2600 бойових броньованих машин, до 1100 артилерійських систем, до 360 ракетних систем залпового вогню, 18 оперативно-тактичних ракетних комплексів", - поінформував Голопатюк делегації країн-учасниць ОБСЄ.

Крім того, триває формування центрів забезпечення мобілізаційного розгортання, на базі яких можливе формування до 4-х загальновійськових дивізій (Богучар, Каменськ-Шахтинський, Новоозерне/тимчасово окупована територія АР Крим/).

Читайте також: "Україна не боїться наступу Росії" — Резніков про ситуацію з водою у Криму

На думку заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара, Росія може почати повномасштабний наступ на Україну. Причинами цього дипломат вважає внутрішню нестабільність в Росії, зокрема, через невдоволення результатами голосування за зміни до Конституції, а також питання поставки води в окупований Крим.