UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС – Зеленський

Він знову закликав світ посприяти звільненню станції.

Присутність Росії на території Запорізької атомної електростанції створює фундаментальну загрозу радіаційній безпеці України, всієї Європи і світу, заявив президент України Володимир Зеленський.

«Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовує територію станції як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах поруч, зберігає військову техніку та боєприпаси на території ЗАЕС. Тільки повернення станції під український контроль означатиме повне дотримання всіх норм безпеки і загалом повернення ситуації навколо ЗАЕС до нормальності», - йдеться у заяві президента в понеділок, 19 серпня.

Він зазначив, що Україна завжди гарантувала найвищий рівень безпеки ядерних обʼєктів, і аби так було надалі, російські війська та представники мають покинути атомну станцію.

Читайте також: Росіяни планують демонтувати градирню ЗАЕС - МАГАТЕ

Напередодні генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії  Рафаель Маріано Гроссі заявив, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС  погіршилась після удару безпілотника, який впав на дорогу на території АЕС.