UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія після саміту в Женеві «перевзулася» і ратує за приєднання США до Норманді

Кремль тестує нову тактику примусу України до прямих переговорів із бойовиками.

Росія, яка тривалий час виступала проти розширення нормандського формату, після саміту в Женеві «змінила думку» і тепер «руками» своїх донецьких і луганських маріонеток намагається домогтися приєднання до Норманді Сполучених Штатів.

Так звані міністри закордонних справ «ДНР» і «ЛНР» Наталія Ніконорова і Владіслав Дейнего, котрі претендують на статус «повноважних представників» цих псевдореспублік на переговорах ТКГ у Мінську, звернулися до заступника голови АП Росії Дмітрія Козака зі спільним листом (направивши копію очільнику російського МЗС Cєргєю Лаврову).

ZN.UA став відомий зміст листа: укладачі описують «кризову ситуацію», яка склалася в переговорному процесі щодо врегулювання конфлікту в Донбасі, яка, за їхніми твердженнями, була «навмисно інспірована» українською стороною.

Досить коротко описавши «гріхи» української сторони, «представники» двох терористичних організацій дійшли до висновку щодо необхідності пошуку «нових шляхів», пише редакторка відділу міжнародної політики Тетяна Силіна. Згадали про американо-російський саміт, який відбувся в Женеві 16 червня, звернули увагу адресатів на те, що в США була підтверджена «безальтернативність політичного врегулювання конфлікту в Донбасі відповідно до Мінських угод».

«Після чого, увага (!), виступили з проханням ініціювати питання якнайшвидшого скликання зустрічі політичних радників в нормандському форматі, причому, «за участю зовнішньополітичних відомств» цих країн і запрошенні... США», - зазначає авторка.

Формальні автори (і їхні фактичні куратори в Кремлі - ред.) послання просять залучити американців до переговорів, і, більш того, надати можливість «повноважним представникам «ДНР»/«ЛНР»взяти участь в цій зустрічі «для донесення до нормандського формату і Сполучених Штатів» їхньої позиції і «об'єктивної інформації про події в мінському переговорному процесі»»,

За інформацією джерел ZN.UA, МЗС РФ передало через своє посольство у Вашингтоні листа до Державного департаменту США, в якому виклало власне бачення участі й умови входження Сполучених Шатов у переговорний процес щодо Донбасу.

Читайте також: США можуть долучитися не лише до нормандського формату — Резніков

Докладніше про перспективи можливої зустрічі «Норманді плюс США» читайте в інтерв'ю Тетяни Силіної із віц-прем'єр-міністром України і членом української делегації в ТКГ і на переговорах в нормандському форматі Олексієм Резніковим, яке буде опубліковано на сайті ZN.UA 30 червня о 17:00.