UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія підштовхнула Швецію та Фінляндію до НАТО – Зеленський у Sciences Po

Він упевнений, що ці країни будуть членами НАТО.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія війною в Україні підштовхнула Швецію та Фінляндію до НАТО.

"Я впевнений, що Росія багатьох відштовхує від себе. І від свого впливу. Я думаю, що випадок і рішення щодо Швеції та Фінляндії через російське вторгнення в Україну... Але ще раз хочу сказати, що іноді Росія, бажаючи щось захистити, робить набагато гірше. Вони (росіяни) захищають себе, як вони кажуть, від впливу НАТО, але таким кроком із захисту вони штовхнули і Фінляндію, і Швецію саме в НАТО", — заявив Зеленський, виступаючи з відеозв'язку перед студентами французького університету Sciences Po у середу.

Він упевнений, що Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО.

"Лідери цих держав зробили вибір, який буде підтриманий їхніми суспільствами. Упевнений, що вони будуть у НАТО. І якщо раніше у людей у цих країнах поділялися думки щодо членства їхніх країн у НАТО, то тепер я впевнений, що більшість людей сьогодні хочуть бути там, тому що люди хочуть бути захищеними... Але точку Росія зробила в тому, що сьогодні цивілізовані країни хочуть бути захищеними від Росії... Раніше вони думали, що від якихось погроз, агресії, війни, а сьогодні всі кажуть: я просто хочу жити спокійно у своєму будинку, працювати, проводити час із сім'єю, виховувати дітей, але я хочу бути захищеним від Росії", - додав він.

Читайте також: У НАТО готові за прискореною процедурою схвалити членство Швеції та Фінляндії

Раніше повідомлялося, що Фінляндія і Швеція планують подати заявки на вступ до НАТО вже у травні. Таким чином обидві країни вирішили пришвидшити процедуру приєднання, не чекаючи саміту Альянсу, який відбудеться наприкінці червня.

Однак Росія пригрозила Швеції і Фінляндії «наслідками» у випадку вступу в НАТО.

У Москві нервово реагують на таку перспективу розширення Альянсу. Та чи відкриє Росія «другий фронт» у Балтійському морі? Про це — у статті Аліни Гриценко «Швеція на шляху до НАТО: чим відповість Росія?».