UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія підпалила статут ООН - постпред США

Постійна представниця США, виступаючи на засіданні РБ ООН, заявила, що Росія, зважаючи на все, має намір стерти Україну з карти світу, а заступник постпреду РФ твердив про "денацифікацію".  

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, виступаючи на сьогоднішньому засіданні Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо ситуації в Україні, заявила, що Росія “фактично підпалила Статут ООН”, повідомляє “Голос Америки ”.

"У статуті йдеться, що ООН заснована на принципі суверенної рівності всіх членів організації, і вони мають вирішувати міжнародні суперечки мирними засобами", - наголосила вона.

Читайте також: Україна винесла на Раду безпеки ООН обговорення теракту в Оленівці

"Як ми попереджали на початку цього року, більше не повинно бути жодних сумнівів у тому, що Росія має намір знищити Україну як геополітичну одиницю та повністю прибрати її з карти світу", - сказала Томас-Грінфілд.

У свою чергу заступник постпреду РФ при ООН Дмитро Полянський звинуватив західні держави у веденні опосередкованої війни проти Росії шляхом постачання українських військових зброї.

“Денацифікацію та демілітаризацію України буде проведено в повному обсязі, — сказав Полянський, використовуючи термінологію, за допомогою якої Кремль описує війну, що ведеться проти сусідньої країни. — Загрози з боку цієї держави більше не мають бути ні для Донбасу, ні для Росії, ні для звільнених українських територій”.

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло констатувала, що військовий конфлікт в Україні перейшов у “затяжнішу фазу” і “на жаль, політичний діалог практично припинився”.

Китай, у свою чергу, скористався приводом та звинуватив Сполучені Штати у застосуванні подвійних стандартів, провівши паралелі між повагою до суверенітету України та суверенітету Китаю над Тайванем.

"Незважаючи на те, що деякі країни неодноразово наголошували на принципі суверенітету в питанні України, вони постійно кидають виклик суверенітету Китаю над Тайванем і навіть навмисно створюють напруженість у Тайванській протоці", - сказав Ген Шуан, очевидно, маючи на увазі США.

Дипломат заявив про те, що не слід недооцінювати рішучість Китаю захищати свій національний суверенітет та територіальну цілісність.

"Я сподіваюся, що зацікавлена сторона ясно побачить це і не гратиме з вогнем", - заявив Ген.

Нагадаємо, Пекін стурбований можливим візитом спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на острів Тайвань, який китайська влада вважає невід'ємною частиною КНР.