UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заходу не потрібно відповідати на вимоги Росії по гарантіям безпеки — Кулеба

Глава МЗС зазначив, що західні країни мають вимагати пояснень від Росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на вимоги РФ щодо ноових письмових відповідей із боку Заходу. За словами Кулеби, західні країни зроблять велику помилку, дозволивши Росії нав'язати дискусію, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Захід робить велику помилку. Він дозволив Росії нав'язати дискусію. Коли Росія запитує "Поясніть нам, як ви збираєтесь гарантувати свою безпеку, не завдаючи шкоди російській безпеці?", всі сіли писати відповіді", - наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що країнам потрібно не відповідь писати, а поставити Росії таке саме питання.

"Ні, дорога Росіє, спочатку ти маєш пояснити як держава, яка розв’язала війну проти Грузії, проти України, як держава, яка окупувала чужі території, як держава, яка вчиняє кібератаки, вбивства, дезінформацію на території країн-членів НАТО та ЄС, ти маєш пояснити, як ти припиниш завдавати шкоди нашій безпеці. Якщо ти така схвильована своєю безпекою, це ти маєш пояснити, як ти не будеш зміцнювати свою безпеку за наш рахунок", - пояснив глава МЗС.

Кулеба підкреслив, що Захід має перейти в дипломатичний контрнаступ.

"Україна вже в нього перейшла, ми конструктивні. Але ми проти того, щоб Росія нав'язувала порядок денний", - додав він.

Читайте також: З боку України немає заперечень щодо відповіді США на «гарантії безпеки» РФ – Кулеба

У листопаді, коли почало рости напруження через стягування військ РФ до кордону з Україною, самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко натякнув, що в разі нападу Росії на Україну підтримає Путіна.

Лукашенко, опинившись під пресингом масових протестів білорусів і санкцій міжнародної спільноти, утримався при владі завдяки політичній та фінансовій підтримці Росії. Платою за це стало посилення залежності режиму від Кремля: міжнародна ізоляція керівництва, делегітимація режиму, погіршення економічної ситуації в країні та COVID-19 значно звузили поле для маневру Мінська у відносинах із Москвою. Детальніше про це читайте у статті  Володимира Кравченка "Росія "м'яко" анексувала Білорусь: що це означає для України".