UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не має права втручатися у вступ України до НАТО — Столтенберг

Рішення має приймати лише Україна та країни-члени Альянсу.

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Росія не має права вето на вступ України до НАТО, про це він сказав журналістам у Ризі після зустрічі з главами МЗС Альянсу, повідомляє UNN.

Головною темою обговорення стало стягування Росією військ до кордонів України. Столтенберг вкотре зауважив, що для вступу України до НАТО потрібна не лише відповідність стандартам, а й консенсусне рішення всіх учасників.

“Ми підтверджуємо наше рішення, ухвалене на саміті в Бухаресті, та підтримуємо Україну на шляху членства в НАТО та в її євроатлантичній інтеграції. Україна, як незалежна, суверенна держава, має право обрати свій шлях, включаючи механізми безпеки, до яких вона приєднується. Рішення має приймати лише Україна та країни-члени Альянсу, і Росія в цьому питанні не має жодного права вето. Політичне послання полягає в тому, що Росія не має жодного права втручатися у цей процес”, — заявив Столтенберг.

Як раніше заявляв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, на остаточне рішення НАТО щодо вступу України до лав Альянсу впливає думка кількох країн, які насамперед замислюються над реакцією Росії на це рішення.

Читайте також: Росія заплатить за застосування сили проти України – генсек НАТО

Місія США при НАТО закликала Росію повернутися до взаємного та змістовного діалогу з Україною.