UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не дала прямої відповіді про готовність до деескалації — Шерман

Заступник держсекретаря США прокоментувала переговори з представниками Кремля.

Заступник держсекретаря США Уенді Шерман після восьмигодинних переговорів із заступником глави МЗС РФ Сєргєєм Рябковим заявила, що російська сторона так і не дала прямої відповіді про те, чи готова вона до деескалації на українському кордоні. Про це Шерман розповіла під час телефонного брифінгу, повідомляє Інтерфакс.

"Я не думаю, що ми знаємо відповідь на це питання. Вони можуть довести, що у них немає намірів вторгнутися, повернувши військових назад на місця дислокації", — сказала Шерман, відповідаючи на запитання про те, чи має вона інформацію, яка вказує на те, що Росія готова до деескалації ситуації на кордоні з Україною.

Замдержсекретаря наголосила, що принцип "відчинених дверей" НАТО не підлягає обговоренню і Штати нікому не дозволять закривати будь-кому двері до Альянсу.

"Ми не дозволимо нікому суперечити політиці "відкритих дверей" НАТО, яка завжди була головною для Альянсу. Ми не відмовимося від двосторонньої кооперації із суверенними державами, які хочуть співпрацювати зі США", — сказала Шерман.

Вона також наголосила на тому, що США при контактах з РФ не збираються приймати рішення про долю України без участі України, про Європу без Європи та про НАТО без НАТО.

Раніше заступник державного секретаря США Венді Шерман, яка очолювала американську делегацію на переговорах з РФ щодо гарантій безпеки в Женеві, заявила, що Америка не обговорюватиме перспективи прийняття України до НАТО без самої України.

Зазначимо, що переговори проходили на основі пропозицій МЗС Росії, яке 17 грудня опублікувало російський проект угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО.

Він складається з дев'яти статей, що передбачає відмову НАТО від розширення, включаючи приєднання України, ведення військової діяльності на території країн Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії, а також від розміщення ракет середньої та меншої дальності в локаціях, звідки вони можуть вразити територію інших учасників.

Читайте також: Росія показала свої умови щодо “гарантій безпеки” до НАТО та США

7 січня міністри закордонних справ країн НАТО погодили спільну позицію перед російсько-американськими переговорами.