UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія може розпочати вторгнення в Україну з трьох напрямків — CNN

Російська Федерація оточила своїми військами Україну з трьох сторін і може використати будь-який варіант для початку широкомасштабного наступу.

За оцінками США, в останні тижні Росія зосередила понад 100 000 військовослужбовців біля кордону з Україною, що викликало побоювання у представників західної та української розвідки щодо неминучості вторгнення, повідомляє CNN.

Аналітики попереджають, що в той час, як робляться відчайдушні дипломатичні зусилля для запобігання війні, російська армія становить безпосередню загрозу для України.

Поки що незрозуміло, з якого напрямку Росія може почати наступати. Москва створила точки тиску з трьох сторін України — у Криму на півдні, на російській стороні кордону двох країн та у Білорусі у північній частині українського кордону.

Це три найнебезпечніші напрями, за якими спостерігають Україна та Захід, а пересування російських військ, виявлені на кожному з них.

Найбільше уваги приділяється окремим районам Донецької та Луганської областей, де з 2014 року Росія максимально озброює сепаратистів терористичних утворень "Л/ДНР". Основне припущення тих, хто спостерігає за діями Росії, полягає в тому, що Москва може збільшити військову міць, яку вона вже має в регіоні, що робить східну частину України найзручнішою позицією для початку вторгнення.

Супутникові знімки, отримані CNN, показують, що велика база в Ельні, на якій знаходилися російські танки, артилерія та інша бронетехніка, значно спорожніла, а техніка, мабуть, останніми днями була переміщена набагато ближче до кордону. Велика кількість озброєння була перевезена, у тому числі близько 700 танків, бойових машин піхоти та пускових установок балістичних ракет. Відтоді відео у соціальних мережах показують частину цього обладнання у поїздах та на дорогах набагато південніше, у Брянській області, що знаходиться недалеко від України. Бронетехніка і транспортні засоби явно належать до тих же частин, які попередньо розташовувалися в Єльні.

Стівен Вуд, старший директор компанії Maxar, що займається супутниковими зображеннями, дав коментар CNN:

"Мені здається, що значна кількість техніки — танків, самохідно-артилерійських установок та інших машин підтримки, була передислокована. Тим часом, підвищена активність російських збройних сил у Курській та Білгородській областях, що межують із північним сходом України, посилює побоювання ", — сказав Вуд.

" Ми спостерігаємо масове прибуття техніки та особового складу в Курськ ", — попередив Конрад Музика, експерт з відстеження військових переміщень компанії Rochan Consulting.

Філіп Карбер із Потомацького фонду у Вашингтоні, який також докладно вивчав пересування російських військ, заявив CNN:

"Найсильніше наступальне з'єднання Росії — Перша гвардійська танкова армія, яка зазвичай дислокується в районі Москви, — рушила на південь подолавши 400 кілометрів і збирається в оптимальному районі для швидкого танкового наступу на маршруті вторгнення Курск-Київ ", — зазначив Карбер.

Зросла стурбованість і з приводу великого нарощування російських військ у Білорусі, тісно пов'язаної з Москвою країни, яка може відкрити ще один шлях до України.

У четвер Росія та Білорусь розпочали 10-денні спільні військові навчання, масштаби та терміни яких викликають серйозні побоювання на Заході.

Розгортання російських військ у Білорусії вважається найбільшим із часів холодної війни:

"Спостерігається розгортання контингенту в 30 000 військовослужбовців, сил спеціального призначення, винищувачів, включаючи Су-35, ракет подвійного призначення "Іскандер" та систем ППО С-400 ", — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За даними Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS), це також найбільші навчання білоруських збройних сил за останні роки. Міноборони Росії заявило, що метою навчань під назвою "Союзна рішучість-2022" є відсіч "зовнішньої агресії".

Деякі військові експерти побоюються, що нарощування бойового потенціалу у Білорусі вказує на план Росії напасти на Київ саме з півночі.

Раніше цього місяця один європейський дипломат повідомив CNN, що таке масштабне зосередження сил у Білорусі є "великою, дуже великою проблемою", зазначивши, що це додатковий напрямок, який може знадобитися Москві, щоб розпочати швидку атаку на українську столицю.

CSIS попереджає, що спільні навчання Білорусі та Росії можуть забезпечувати прикриття перекидання військ через Білорусь на північ України. А супутникові знімки, опубліковані Maxar, показують, що російські військові вже змінили точки дислокації у кількох місцях у Білорусі. Передислокація, цілком імовірно, може бути пов'язана із спільними навчаннями, але на інших фотографіях чітко видно, що табори будуються неподалік кордону з Україною, за сотні кілометрів від місця проведення навчань. Однак якби Росія зосередила основну увагу на білоруському кордоні як точку входу в Україну, маршрут російської армії був би пов'язаний з великими труднощами. Російським солдатам доведеться долати Пінські болота, також відомі як Прип'ятські болота, одне з найбільших заболочених місць у Європі, яке розташоване на кордоні між Білоруссю та Україною — густа, заболочена та покрита густими лісами місцевість, що тягнеться на 104 000 квадратних кілометрів. Цей регіон заважав нацистським військам під час операції "Барбаросса" — при вторгненні Німеччини до Радянського Союзу 1941 року. За даними Інституту вивчення війни, "болота можуть стати важким, а в деяких місцях неможливим для подолання бар'єром при пересуванні механізованих військ".

Український півострів Крим, окупований Росією у 2014 році, може стати ще одним логічним плацдармом для будь-якої операції-вторгнення, але не зрозуміло, чи Москва планує розпочати наступ в Україну саме з Криму.

Maxar спостерігаючи за великим розгортанням військ та техніки у Криму, фіксує прибуття до Сімферополя понад 550 військових наметів та сотні транспортних засобів. Також Maxar вперше виявив нову дислокацію у районі міста Славне на північно-західному березі Криму, зокрема російську бронетехніку. Ці нові розгортання спостерігалися того ж дня, коли кілька російських військових кораблів прибули до Севастополя. Міноборони Росії після цього опублікувало зображення шести великих десантних кораблів у порту.

У ВМС України відповіли, що "Росія продовжує мілітаризацію Чорноморського регіону, перекидаючи додаткові десантні кораблі для тиску на Україну та світ". Водночас було заявлено, що " Військово-морські сили України готові до розвитку будь-яких сценаріїв та провокацій, та готові захищати країну з моря ", — йдеться у повідомленні українських ВМС.

Будь-якому просуванню на південь України можуть допомогти і війська Росії в Придністров'ї, сепаратистському регіоні Молдови який підтримує Росія, де також спостерігається нарощування російських сил.

Аналітики CSIS припускають, що російські війська можуть спробувати захопити Одесу, "направивши свої десантні кораблі прямо в одеський порт і постаратися окупувати місто". Аналітики вважають, що такий можливий крок Росії може бути продиктований "бажанням зірвати великий куш, але сама операція пов'язана з високим ризиком". Одеса — густонаселене місто, а бої в міських умовах будуть вигідні насамперед тим, хто його захищає, тоді як російським силам потрібно не лише зуміти знищити засоби ППО України, а й ще спробувати з'єднатися зі своїми військами на сході України. Що не тільки створить величезні труднощі російській армії, а й загрожує їй величезними втратами.



Державний секретар США Ентоні Блінкен провів переговори щодо ситуації в Україні з міністром закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Вашингтон і Лондон залишаються на боці Києва у конфлікті з Москвою.

США попередили союзників у Європі, що вони побоюються нападу Росії на Україну 16 лютого. ЦРУ спільно з Пентагоном у п'ятницю поінформували федеральний уряд Німеччини та інші держави НАТО про те, що на підставі нової інформації існують побоювання, що атака на Україну може бути здійснена вже наступної середи.

Читайте також: США мають намір суттєво збільшити обсяги допомоги Україні — Блінкен

Нагадаємо, що у четвер, 10 лютого, президент США Джо Байден закликав усіх американських громадян негайно залишити Україну будь-якими доступними їм засобами.

Крім того, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може розпочати вторгнення будь-якої миті, не чекаючи закінчення зимових олімпійських ігор.

12 лютого під час телефонної розмови президент США Джо Байден попередив президента Росії Путіна про наслідки вторгнення в Україну.