UA / RU
Підтримати ZN.ua

РНБО доручила МЗС звернутися за допомогою до гарантів територіальної цілісності України

МЗС проведе консультації з країнами-підписантами Будапештського меморандуму щодо ситуації на сході України.

Рада національної безпеки і оборони України доручила Міністерству закордонних справ провести консультації з країнами-підписантами Будапештського меморандуму щодо ситуації в східних регіонах України, заявив заступник секретаря РНБО Михайло Коваль.

"Рада доручила міністру закордонних справ невідкладно звернутися до країн, які підписали Будапештський меморандум 1994 року, щодо проведення консультацій щодо ситуації, яка склалася в Донецькій і Луганській областях", - повідомив Він на брифінгу в четвер після закінчення засідання РНБО.

Крім того, заступник секретаря РНБО заявив, що Україна звертається за допомогою до Ради безпеки Організації об'єднаних націй, НАТО, ЄС, ОБСЄ, а також держав-стратегічних партнерів України

Коваль поінформував також, що Україна розраховує на отримання статусу основного союзника США поза НАТО.

"Наша держава розраховує на допомогу США, зокрема, шляхом надання спеціального статусу основного союзника поза межами НАТО", - заявив він.

Як відомо, рішення РНБО вводиться в дію указом президента України.

Раніше президент України Петро Порошенко заявляючи про доцільність просити конгрес США надати спеціальний статус Україні, як Ізраїлю, Австралії, Філіппін, які є союзниками поза блоком НАТО, для вирішення проблем безпеки.

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, "і в конгресі, і в сенаті є готовність і надалі надавати сприяння Україні... Зараз (у липні) обговорюється питання надання Україні спеціального статусу союзника, і в рамках цього статусу у нас будуть нові унікальні можливості". !zn