UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рютте заявив, що право захисту України не закінчується на її кордонах

Не Київ перейшов червоні лінії і не йому на них оглядатись.

Новий  генеральний секретар НАТО Марк Рютте, який у четвер здійснив свій перший візит після вступу на посаду саме до Києва, заявив, що Україна має безперечне право захищати себе, а  міжнародне право на її стороні.

«А це означає, що це право не закінчується на кордоні. Росія веде свою незаконну війну, і це означає, що націлювання на російські винищувачі та ракети до того, як їх буде використано проти громадянської інфраструктури України, може допомогти врятувати життя. Єдина країна тут, яка перейшла червону лінію, це не Україна, це Росія, розпочавши цю війну», - сказав він на прес-конференції із президентом Володимиром Зеленськии.

Рютте зазначив, що при цьому кожен із  союзник сам визначає рівень своєї підтримки України.

«І я знаю, що деякі з цих обговорень продовжуються. Але, зрештою, не НАТО, а кожен союзник повинен вирішувати, які обмеження існують на зброю, яку вони постачають Україні», - додав він.

Читайте також: Рютте: Інвестиції у підтримку України значно менші, ніж якби нам напряму довелося боротися із Путіним

Зазначимо також, що президент України у свою чергу зазначив, що Київ зосереджений на повноцінному членстві в Північноантлантичному альянсі.

«Зараз, перед зимою, важливо реалізувати всі досягнуті домовленості щодо ППО, зокрема те, про що говорилося на саміті НАТО у Вашингтоні», - зазначив Зеленський.