UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рютте офіційно став 14-м генеральним секретарем НАТО

Перед новим очільником Альянсу стоятиме кілька важливих викликів.

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у вівторок, 1 жовтня, став 14-м генеральним секретарем НАТО. Перед ним постане нагальне завдання згуртувати союзників, зокрема, для збереження підтримки України, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: В НАТО вирішать, чи може Україна стати членом без частини територій – Столтенберг

Як наступник Єнса Столтенберга, який очолював НАТО протягом "бурхливого десятиліття", Рютте успадковує Альянс на тлі глибоких змін внаслідок російського вторгнення в Україну.

У вівторок Рютте заявив журналістам, що продовжуватиме тиснути на союзників щодо підтримки України й більших витрат на оборону. Він також сказав, що не хвилюється з приводу результатів майбутніх виборів у США, незалежно від того, хто стане американським президентом — Дональд Трамп чи Камала Гарріс.

“Я зможу працювати з обома”, - сказав Рютте перед церемонією вступу на посаду в Брюсселі.

Перед Рютте стоятиме кілька важливих викликів. Його найнагальнішим завданням стане реалізація рішень, ухвалених Альянсом від початку повномасштабної війни РФ проти України, зокрема, щодо фінансової й матеріально-технічної підтримки Києва, поки Україна чекає на офіційне запрошення до вступу в НАТО.

Країни Альянсу описують можливе членство України як “незворотний шлях”, але часові межі й умови залишаються незрозумілими.

Рютте також повинен буде підштовхнути членів НАТО до збільшення витрат на оборону, навіть якщо багато країн зіштовхнулися з жорсткими фінансовими викликами. Це завдання може стати ще більш нагальним, якщо на виборах у США переможе Трамп.

Попри те, що увага американських військових поступово зміщується з Європи на Індо-Тихоокеанський регіон як при республіканцях, так і при демократах, вибір нового президента США матиме ключове значення для Альянсу, трансатлантичного зв'язку і для самої України.

Рютте, як багаторічний лідер країни ЄС, може отримати хороші можливості для вирішення проблем між НАТО і Євросоюзом, який намагається більше зосередитися на своєму оборонному секторі.

Читайте також: НАТО має підтримати український мирний план, а не китайсько-бразильську ініціативу – Столтенберг

Під керівництвом Столтенберга Альянс пройшов шлях від звинувачень у застарілості до набуття нової актуальності. На тлі війни РФ проти України до НАТО навіть приєдналися країни, відомі своєю традиційною “позаблоковою” позицією — Фінляндія і Швеція. Також повільно зростають витрати країн НАТО на оборону.  Крім того, Альянс перебрав на себе координацію постачання допомоги Україні й навчання військових.