UA / RU
Підтримати ZN.ua

Резніков пояснив небажання Росії продовжувати мандат ОБСЄ: "Не хоче мати зайві очі"

Кремль фактично знову погрожує ескалацією, наголошує міністр. 

Рішення Москви не продовжувати мандат ОБСЄ в Донбасі свідчить про те, що Росія не прагне миру. Про це заявив віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков, повідомляє "РБК Україна"

"Це лише підкреслює, що дії абсолютно свідомі. Росія не прагне миру. І не хоче мати зайві очі "на землі", які фіксують порушення домовленостей і злочини. Це свідчить лише про одне - приховувати реальну ситуацію на окупованій частині Донецької та Луганської областей стає все складніше", - пояснив він.

Міністр також пояснив, чим може закінчитися така витівка Кремля. За його словами, на непідконтрольній Україні території можуть збільшити поставки зброї та боєприпасів. 

"Ліквідація спостереження може призвести до збільшення постачання з Росії зброї та боєприпасів до тимчасово окупованих районів України. Кремль фактично знову погрожує ескалацією", - наголосив міністр.

Читайте також: Окупанти в Донбасі тримають понад пів сотні одиниць військової техніки на заборонених для цього територіях – звіт ОБСЄ

2 вересня РФ заявила про те, відмовляється підтримувати продовження мандату місії ОБСЄ у двох пунктах пропуску (Донецьк та Гуково) на російсько-українському кордоні після 30 вересня. 

В українському Міністерстві закордонних справ засудили таке рішення країни-агресора. У відомстві заявили про те, що Київ розглядає такі наміри РФ як продовження дій, спрямованих на свідомий саботаж імплементації Мінських угод.

У липні дію мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в пунктах пропуску «Донецьк» і «Гуково» в Ростовській області, на кордоні з Україною, продовжили тільки на два місяці, замість чотирьох. Тоді Росія без надання об'єктивних причин відхилила стандартне продовження.