UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення про запровадження комендантської години ухвалюватиметься на місцях – Данілов

В Україні можуть запровадити надзвичайний стан.

Рада національної безпеки і оборони просить парламент запровадити надзвичайний стан на всій території Україні, на додачу до Луганської та Донецької областей, де особливий режим діє з 2014 року.

Секретар РНБО Олексій Данілов пояснив, що рішення про запровадження комендантської години не буде централізованим, у разі потреби його запроваджуватимуть місцево.

«В залежності від ситуації, які будуть знаходитися на тій чи іншій території, штаб може приймати ті чи інші рішення. Наголошую – за необхідності, ніхто не буде когось «кошмарити», але забезпечення безпеки у разі необхідності – це наш обов’язок», - наголосив він на брифінгу 23 лютого.

Заборона в певний час доби і на певний час перебувати на вулицях та в громадських місцях мешканцям регіону, де встановлено воєнний чи надзвичайний стан.

Мета запровадження комендантської години може бути різною: підтримка громадського порядку, зменшення кількості жертв, ліквідація наслідків техногенної катастрофи чи епідемії.

Комендантська година запроваджується шляхом видання наказу військовим командуванням або військовою адміністрацією (у разі утворення). Наказом призначається комендант, порядок створення, функціонування і місцезнаходження комендатури та її склад.

Визначаються час дії обмежень і межі території їх запровадження, способи здійснення заходів щодо підтримання правопорядку, порядок руху транспорту.

Комендантський патруль має право затримати особу і перевірити документи, щоб з’ясувати, чи має вона право перебувати надворі у цей час. Патруль також має право встановити причину порушення комендантської години.

В разі потреби, комендантський патруль може проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла затриманих громадян.

При навмисному опору з боку затриманої особи патруль може застосувати фізичну силу чи спецзасоби.

Патрульні можуть затримувати і доставляти до відділків поліції осіб, які вчинили або вчиняють інші правопорушення, вилучати знаряддя злочину.

Окрім перепусток патрульні можуть перевіряти й інші документи, щоб підтвердити особу та законність перебування в Україні.

Комендантські патрулі можуть використовувати із службовою метою засоби зв'язку і транспортні засоби, що належать особам (за їх згодою), підприємствам, установам і організаціям (окрім дипломатичних).

У разі реальної загрози життю та безпеці осіб комендант має право тимчасово обмежувати перебування, свободу пересування, в'їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію чи з території, де запроваджено комендантську годину.

Читайте також: Президент України ввів у дію рішення РНБО щодо Стратегії забезпечення держбезпеки

Нагадаємо, ввечері 21 лютого президент РФ Владімір Путін підписав указ про визнання незалежності «ДНР» та «ЛНР»та договори з кожною з них щодо співпраці у плані оборони, після чого на територію окупованої частини України вже відкрито увійшла російська військова техніка. Терористи вимагають «повернути» їм усю територію Донецької та Луганської областей, тож зараз є ризик значного загострення війни на Донбасі.

Докладніше про те, що означає рішення Путіна, читайте у статті Тетяни Силиної «Визнання ЛНР/ДНР»: перемога чи програш Путіна і що це означає для України?».