UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рибак запропонував розширити повноваження Верховного суду

На думку спікера Ради, ВСУ необхідно повернути у перелік суб'єктів, які можуть пропонувати зміни до Конституції.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак вважає, що потрібно поставити питання про включення Верховного суду України (ВСУ) у перелік суб'єктів, які можуть пропонувати зміни до Конституції.

Про це він заявив, виступаючи у понеділок на урочистому засіданні з нагоди 90-річчя Верховного суду, повідомила прес-служба парламенту.

"Таке право Верховного суду існувало до 1996 року. Адже практика показує, що сегмент діяльності суддів у законодавстві дуже широкий, а ініціативи Верховного суду України щодо модернізації правової системи і конкретних законів, як ніколи будуть корисні для єдиного законодавчого органу", - сказав Рибак.

Рибак також зазначив, що парламенту і ВСУ слід спільно вдосконалити механізм кваліфікаційного відбору претендентів на посаду судді і призначення суддів безстроково.

Нагадаємо, нинішній голова Верховного суду Петро Пилипчук подав у відставку у вересні 2012 року у зв'язку з досягненням граничного віку перебування на посаді судді - 65 років. Досі парламент не прийняв відставку, і Пилипчук займає головне суддівське крісло країни.

Серед претендентів на посаду голови Верховного суду називають колишнього голову Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ Леоніда Фесенка, суддю ВСУ, голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігоря Самсіна, першого заступника голови ВСУ Ярослава Романюка. !zn

Читайте також:

Верховний суд поки залишиться без голови: кандидат на посаду заблокував власне обрання

Опозиція запропонувала ліквідувати Вищий адмінсуд

Євросуд зобов'язав Україну відновити на посаді суддю ВС, звільненого "кнопкодавами"