UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ направила в ООН проект резолюції про миротворців у ОРДЛО

Експерти країн-членів Ради Безпеки ООН ознайомляться з проектом документа на поточному тижні.

Постійний представник Росії в Організації Об'єднаних Націй Василь Небензя повідомив, що РФ вже направила до керівних органів ООН проект резолюції про розміщення миротворчого контингенту в Донбасі.

У вівторок, 5 вересня, з проектом документа зможуть ознайомитися голова Ради Безпеки й генеральний секретар ООН.

За словами Небензі, цього тижня російську ініціативу обговорять експерти країн-членів Ради Безпеки ООН, а її розгляд на більш високому рівні може розпочатися наступного тижня.

"Ми розраховуємо на змістовний діалог з ініціативою, яка, на нашу думку, допоможе встановленню миру в цій частині України", – сказав російський дипломат журналістам у штаб-квартирі ООН у вівторок.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко підніме питання розміщення миротворців в Донбасі під час засідання Генасамблеї ООН 20 вересня.

Нагадаємо, 5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що допускає присутність миротворців ООН у Донбасі, проте вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування. Він також дав МЗС РФ доручення внести відповідну резолюцію у Раді Безпеки ООН.

У відповідь на пропозицію Путіна в МЗС України заявили, що розгортання миротворчої місії ООН у Донбасі має бути узгоджено з Києвом, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їх зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону.

Українські дипломати особливо підкреслили те, що військовослужбовці або громадяни країни-агресора не повинні потрапити до лав миротворців ООН.

Крім того, в МЗС України зазначили, що не може йти мови про отримання згоди угруповань ОРДЛО, які контролюються Кремлем, на проведення миротворчої операції.