UA / RU
Підтримати ZN.ua

Резніков закликає не чекати дива від «Мінська»

Тристороння контактна група створювалася як майданчик для консультацій, а не платформа досягнення миру в Донбасі, каже віце-прем'єр.

Віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков вважає Мінський процес майданчиком для консультації, від якого не варто чекати дива.

Відповідаючи на запитання ZN.UA, віце-прем'єр підкреслив: «Усі чекають на диво. Але хочу повторити: не потрібно чекати дива від «Мінська». Він не є майданчиком, на якому може бути досягнутий мир. (...) Це банальний логістичний майданчик, місце, де відбуваються консультації, спрямовані на досягнення певних завдань».

Раніше Тристоронню контактну групу в Мінську вважали саме консультаційним майданчиком, але нова команда при владі вирішила «підвищити рівень української делегації», увівши до складу віце-прем'єр-міністра, заступника міністра і голів парламентських комітетів.

Саме після підвищення рівня делегації з'явилося стільки уваги до ТКГ, нагадала редакторка відділу міжнародної політики ZN.UA Тетяна Силіна. А ще після того, як голова Офісу президента України Андрій Єрмак підписав із заступником голови Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком документ, що передбачає створення Консультативної ради з бойовиками.

Сам Резніков бачить причини в іншому: «У нас завдяки, зокрема, активності представників української делегації, ці очікування були завищені з 2014 року. Спочатку через те, що діяльність ТКГ особливо не розголошувалась і кожне повідомлення щодо теми консультацій було сенсацією. Потім, коли почали змінювати формат, стали більш відкритими, найсмішніше, що це пішло на шкоду самим членам делегації, тепер їх критикують більше й очікування ще вищі».

Ідея Консультативної ради була «похована» із введенням до складу делегації представників Донецької і Луганської областей. Таким чином Україна демонополізувати присутність там представників окупаційних режимів, які з 2014 року були туди інтегровані, вважає віце-прем'єр.

«На кожному засіданні ТКГ присутні та беруть участь в цих консультаціях персони з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Чомусь сьогодні про це забувають і кажуть: «Україна веде прямі переговори із сепаратистами, ай-яй-яй, зрада!». Але давайте подивимося правді в очі: переговори без визнання велися з першого засідання «Мінська», і в усі часи в усіх подібних конфліктах», - каже Резников, посилаючись на досвід Ізраїлю та Палестини, Північної Ірландії і Британії та інших країн.

Такі контакти з бойовиками віце-прем'єр їх суб'єктивізацією не вважає, називаючи таке припущення «дурістю». За його словами, сьогодні весь цивілізований світ чудово розуміє, хто є агресором і яка роль Росії у донбаському конфлікті.

«Не треба себе обманювати і на треба придумувати собі фішки: ось, мовляв, якщо ви з ними зайвий раз побачитеся, то це буде їх суб'єктивізація, отже ви їх визнаєте. (...) Сьогодні весь цивілізований світ чудово розуміє, хто є агресором, і яку роль виконують громадяни РФ, які називають себе представниками окупованого Донецька і Луганська. І не треба розповідати ані президенту Макрону, ані канцлерці Меркель, ані прем'єру Великої Британії і президенту Польщі, хто там насправді ляльковод», - додає він.

Проте, Росія на переговорах наполегливо продовжує грати в гру «а ми тут взагалі посередники». На що українська сторона завжди чемно і коректно вказує: на посередництво потрібна згода обох конфліктуючих сторін, а оскільки в України в Донбасі конфлікт саме з РФ, згоди на її посередництво Київ не давав.

«Ми дали згоду на посередництво ОБСЄ. І тому цей майданчик зветься Тристороння контактна група. Але у них свій наратив, вони борються за зняття санкцій. І наше з вами завдання максимально доносити до світової спільноти правдиву інформацію», - каже Олексій Резніков.

Віце-прем'єр нагадав, що цей майданчик був створений за ініціативою лідерів «нормандської четвірки» для вирішення завдань гуманітарного, економічного характеру, припинення вогню та пов'язаних із цим питань.

Читайте також: «Мінськ» підписували під дулом біля скроні - Резніков

Докладніше про те, чи має намір нинішня владна команда «зберігати» Мінські домовленості; чи є у неї власний план донбаського врегулювання; чого вона чекає від західних партнерів; до чого готуватися в майбутньому процесі реінтеграції окупованих територій і які його терміни, читайте в інтерв'ю Тетяни Силіної з віце-прем'єр-міністром, міністром з питань реінтеграції ТОТ Олексієм Резніковим «Нам теж доведеться ковтати «жаб» у ZN.UA.