UA / RU
Підтримати ZN.ua

Резніков розповів, хто буде головним у ТКГ і кого чекають на заміну Кучмі

Кучма ще в травні повідомив Зеленському, що хоче піти

Другий президент України Леонід Кучма вже давно планував свій вихід із Тристоронньої контактної групи, і до призначення нового голови ТКГ його обов'язки буде виконувати віцепрем'єр-міністр – міністр з реінтеграції ОРДЛО Олексій Резніков.

Як розповів сам віцепрем'єр, в травні Кучма вже говорив президенту Володимиру Зеленському, що хотів би вийти з переговорів і піти на відпочинок, передає УНІАН.

"Сьогодні я є першим заступником глави делегації, тому формально поки я буду певний час керувати цими процесами. Але я хочу звернути увагу, що дочекаймося указу президента Зеленського, тому що саме указом вносяться зміни до делегації", – сказав Резніков.

Також, за його словами, до цього указу Кучма залишається главою української делегації в ТКГ.

Говорячи про майбутнє наступника Кучми в ТКГ, віцепрем'єр сподівається, що це буде поважна людина, відомий в українському суспільстві та у світі, "якого б можна було називати патріархом".

"Щоб продемонструвати, наскільки серйозно Україна відноситься до "мінського процесу" як безальтернативного сьогодні майданчику, що забезпечує рішення "нормандського формату". Хто цей чоловік, це вже визначить президент Зеленський, і ми з вами, я сподіваюся, найближчим часом про це дізнаємося. І ми точно будемо працювати в команді разом в інтересах України", – сказав представник ТКГ.

Нагадаємо, сьогодні, 28 липня, Офіс президента повідомив, що Леонід Кучма більше не буде брати участь у переговорах у Мінську.

3 червня 2019 року, після перемоги Зеленського на президентських виборах, Кучма вдруге очолив делегацію України в Мінську. На пресконференції у Маріїнському парку 20 травня 2020 року Зеленський повідомив, що Кучма просив його передати повноваження голови української делегації у ТКГ віцепрем’єр-міністру з питань реінтеграції ТОТ Олексію Резнікову. 

За кілька днів до цього суд зобов'язав СБУ відкрити кримінальну справу через можливе вчинення державної зради представниками української делегації під час переговорів у Мінську. Ішлося про Андрія Єрмака та Леоніда Кучму.

На засіданні групи 11 березня, в якому брав участь Єрмак і заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак, сторони підписали протокол про створення так званої консультативної ради з бойовиками та Росією у статусі стороннього спостерігача.

Цей протокол так і не було ратифіковано, і згодом українська сторона від цієї ідеї  відмовилася, увівши до складу ТКГ переселенців з Донеччини та Луганщини. Що викликало бурхливу реакцію Кремля та звинувачення у нібито «небажанні закінчити війну». Можна вважати, що в останню мить Київ успішно вислизнув із завбачливо розставленої Москвою пастки, втім, навряд чи вона була й буде останньою.