UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реконструкція маєтку на 2 тис. кв. м: Медведчук розповів, де взяв гроші, перебуваючи під санкціями

Мова йде про маєток проросійського політика у Пущі-Водиці.

За словами підозрюваного у держзраді проросійського політика Віктора Медведчука свій маєток у Пущі-Водиці він ремонтує за готівкові кошти. Про це він заявив у коментарі «Радіо Свобода». Зазначимо, що зараз він та його дружина Оксана Марченко перебувають під економічними санкціями.

«Ви відкрийте декларацію і подивіться, скільки в мене є коштів готівкою, задекларованих у відповідності з діючим законодавством. І тоді зрозумієте, за який рахунок я ремонтую будинок, який належить мені на праві власності. Безумовно, за готівку. У вас зразу знімуться всі питання. Відкриваєте (декларацію – ред.), дивитесь – і питань у вас не буде. Все нормально. У відповідності з законом», – заявив політик.

Заступник голови громадської ради при Нацагентстві з питань запобігання корупції Сергій Миткалик пояснив, що витрачаючи власну готівку Віктор Медведчук мав би повідомити про це протягом 10 дні. Зокрема, він мав би подати декларацію про суттєві зміни майнового стану.

«Ремонт – це видаток. Якщо Віктор Медведчук з власної кишені платив за щось одним платежем понад 113 тисяч гривень у 2021 році, то зобов'язаний подати суттєві зміни до майнового стану», – зазначив Миткалик. Однак на сайті НАЗК немає такої декларації Медведчука.

При цьому в коментарі «Схемам» інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначив, що «жодні санкції, санкції жодної країни не можуть стосуватися «кешу», тому Медведчук може вільно користуватися готівковими коштами на власний розсуд. За будь-які послуги можна розрахуватися «кешем».

Раніше журналісти «Схем» оприлюднили плани про масштабне перепланування та реконструкцію будинку політика в Пущі-Водиці. Виявилося, що роботи тривали й після введення санкцій проти Медведчука. Як раз на ці санкції жалілася Марченко, мовляв, вони позбавили їхню родину елементарних благ

Маєток  політика має чотири поверхи, один з яких цокольний. Також у будинку є два ліфти – службовий та для мешканців. Крім того,  там є приміщення різного типу, такі як шубосховище та картиносховище, церква, секретна кімната, перукарня, масажна, басейн, а також барна зона і горище.

Всього журналісти «Схем» нарахували у будинку політика 114 приміщень. Загальна площа маєтку, згідно з декларацією складає 2 113 квадратних метрів.

Читайте також: Апеляційний суд залишив Медведчука під арештом

19 лютого РНБО ввела санкції проти 19 компаній, п'яти росіян і трьох громадян України: Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко, а також Наталії Лавренюк – фактичної дружини Тараса Козака. Підставою для санкцій проти Марченко і Лавренюк стало те, що їм належить нафтопереробний завод у РФ, що постачає продукцію незаконниМ збройним формуванням в ОРДЛО. РНБО також ініціювала повернення державі ділянки газопроводу «Самара - Західний напрямок», який у 2017 році перейшов у власність Медведчука.

11 травня СБУ прийшла з обшуками в будинок і офіс Віктора Медведчука, однак самого його не застали. Медведчуку і його соратнику по партії Тарасу Козаку оголосили підозру за трьома епізодами державної зради і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. 

У жовтні Медведчуку оголосили про підозру в зраді і фінансуванні тероризму у справі про контрабанду вугілля з окупованого Донбасу