UA / RU
Підтримати ZN.ua

РБ ООН прийняла резолюцію щодо Лівії

Рада Безпеки ООН увечері 17 березня за часом східного узбережжя США (пізня ніч п'ятниці, 18 березня, за київським часом) прийняла резолюцію щодо ситуації в Лівії.

За ухвалення резолюції, серед інших країн, проголосували США, Великобританія й Франція. Росія та Китай, як і очікували, при голосуванні утрималися, таку ж позицію зайняли ще три країни - непостійні члени Ради безпеки ООН.

Документ передбачає заборону на польоти лівійської авіації, вимагає від прихильників і противників Муаммара Каддафі негайно припинити вогонь, а також дозволяє світовій спільноті прийняти всі необхідні заходи для недопущення насильства щодо мирного населення Лівії. Зі списку «необхідних заходів» при цьому виключено пряме військове вторгнення.

У резолюції також міститься заборона на зліт і посадку будь-яких лівійських літаків та перетинання ними кордонів держав - членів ООН. Крім того, запропоновано заморозити всі закордонні рахунки лівійської національної нафтової корпорації Libyan National Oil Corp., пов'язаної з Каддафі, а також Центробанку країни.

За кілька годин до голосування в Тріполі заявили, що будь-яке військове втручання у справи Лівії спричинить до загрози для цивільних і військових кораблів та літаків, чий шлях лежить через Середземномор'я.

«Будь-який цивільний або військовий транспортний засіб стане ціллю для наших контрударів», - заявив 17 березня представник міністерства оборони Лівії.

Крім того, трохи пізніше виступив сам Каддафі, який пообіцяв до ранку придушити повстання в місті Бенгазі - головному оплоті його супротивників. При цьому він запевнив жителів міста, що пощади до тих, хто виступає проти його влади, не буде.

«Рішення прийняте. Приготуйтеся. Ми прийдемо цієї ночі», - сказав полковник.

До цього він запевнив своїх прихильників, що до ранку 18 березня буде придушений опір у місті Місурата, яке розташоване на заході Лівії й вже місяць чинить опір спробам режиму відновити там свій контроль.

Крім того, 16 березня син диктатора - Сейф аль-Іслам Каддафі - пообіцяв придушити повстання за 48 годин. Однак наступного дня урядові війська не досягли жодних успіхів. Після цього державне телебачення Лівії оголосило, що з неділі лояльні режиму сили в односторонньому порядку припинять вогонь. Як пояснили в Тріполі, це дасть шанс «заколотникам» скласти зброю й здатися. У Бенгазі здаватися відмовилися й оголосили про загальну мобілізацію.

За матеріалами CNN