UA / RU
Підтримати ZN.ua

Разумков вказав на недоліки в законопроєкті Зеленського про деолігархізацію

Голова ВР не вперше йде проти «лінії партії», чим дуже дратує Банкову.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прокоментував президентський законопроєкт «Про олігархів», внесений до парламенту напередодні та визначений до розгляду як невідкладний.

«Це важливий аспект діяльності влади. Згідно із законом, я вранці зміг із ним ознайомитися, сама ідея правильна, багато слушних речей», - заявив він на брифінгу в парламенті 3 червня.

Однак спікер парламенту знайшов приводи і для критики президентської ініціативи. На його думку, документ наділяє РНБО невластивими функціями і містить конфлікт інтересів.

«З огляду на те, які функції передбачаються для Ради національної безпеки і оборони, а він саме дорадчий, консультативний, координаційний орган - йому не властива функція відносити тих чи інших громадян до тих чи інших категорій», - цитує Разумкова «Українська правда».

Разумков вважає, що для складання реєстру потрібно створити окремий орган або комісію, до складу якої можна ввести міжнародних експертів. Аналогом можуть стати комісії з відбору до НАБУ і САП.

Крім того, на думку спікера, проєкт закону містить конфлікт інтересів, оскільки до складу РНБО входять перші особи держави, які «гіпотетично можуть бути якось пов'язані з олігархами».

«І якщо ми говоримо гіпотетично, що є якийсь голова Верховної Ради, який якось пов'язаний з олігархами, або будь-який інший чиновник - прем'єр-міністр, міністр - то навряд чи він підтримуватиме ідею включення такої особи до вищезгаданого списку, і це буде відвертим конфліктом інтересів при ухваленні того чи іншого рішення, і тим більше при розгляді таких питань», - підсумував спікер.

Читайте також: Зеленський бореться з олігархами, але все ще уникає серйозних реформ — The Economist 

Нагадаємо, 2 червня, президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичнву вагу в суспільному житті (олігархів)».

З проєктом закону ZN.UA ознайомило читачів 27 травня, у статті Юлії Самаєвої «Законопроект «Про олігархів»: основні положення vs головні очікування». Вранці 3 червня текст законопроєкту з'явився на сайті парламенту, у ньому частково враховані рекомендації західних партнерів України, які ознайомилися з опублікованим попереднім варіантом законопроєкту.